joi, 2 decembrie 2010

ALFAJORES CU DULCE DE LECHE

Asa cum v-am promis in postul anterior, incep sa va prezint retetele de cookies pe care le-am prestat la Bacania Veche weekendul trecut, prima fiind, desigur, reteta de alfajores cu dulce de leche (care s-a dovedit a fi un mare succes la publicul degustator).



Aceste cookies cu origine araba au cunoscut consacrarea in America de Sud, unde sunt ridicate la rang de mandrie nationala, mai ales in Argentina, unde eu am avut ocazia sa le gust pe viu in Buenos Aires, chiar de la faimosul lant de cofetarii Havanna, care face zeci de variante, de la cele mai simple la cele invelite in ciocolata sau in martzipan si umplute cu diverse creme, varianta cea mai populara ramanand insa tot cea cu dulce de leche, acest caramel din lapte absolut genial.

Alfajores sunt un fel de biscuiti foarte fragezi, facuti din amidon de porumb (cunoscut sub numele de maizena), faina, oua si mult, mult unt, care dupa ce sunt copti sunt facuti sandvis doi cate doi si umpluti cu crema (dulce de leche in cazul nostru), apoi dati putin prin fulgi de cocos (pe cant, unde iese crema dintre biscuiti) si presarati cu zahar pudra.

Reteta de fata, extrem de simplu de facut, este luata din cartea The Foddie Handbook by Pim (highly recommended!), dar o puteti gasi online si pe blogul ei aici, iar pozele sunt facute de Mazi si de Bogdan (thanx, guys!), deoarece eu unul eram prea ocupat cu diverse alte chestii prin Bacanie ca sa mai apuc sa fac si poze :).

Ingrediente (pentru 20-25 de alfajores)
- 250g amidon (eu am folosit chiar maizena, de la Knorr, care se gaseste la Carrefour, dar merge si Gustin de la Dr Oetker)
- 200g faina
- 1/2 lingurita de sare
- 1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu
- 1 pliculet (2 lingurite) de praf de copt
- 200g (1 pachet) de unt la temperatura camerei
- 75g zahar
- 3 galbenusuri de ou
- 1 lingura de coniac (eu n-am avut si l-am inlocuit cu Teacher's)
- 400ml dulce de leche (facut din lapte condensat, vezi reteta aici)

Preparare (1 ora + 5 min de pregatire)
- preincalziti cuptorul la 175C
- cerneti intr-un bol toate ingredientele uscate (amidonul ,faina, praful de copt, bicarbonatul si sarea)
- in alt bol bateti cu mixerul (pe viteza mare) untul cu zaharul si galbenusurile pana se omogenizeaza, apoi adaugati coniacul (sau whisky-ul, dupa caz :)) si mai amestecati putin
- dupa ce ingredientele umede s-au omogenizat intr-o crema fina, adaugati putin cate putin din amestecul de ingrediente uscate si incorporati bine, pana obtineti un aluat galben pal si omogen (aici va sfatuiesc sa treceti la lucrul manual, pentru ca, unless aveti un Kitchen Aid musculos pe acasa, riscati sa ardeti motorul mixerului de mana daca insistati sa-l puneti la framantat aluatul care se formeaza)
- impartiti aluatul in doua bile egale si apoi (pe o suprafata presarata cu faina) intindeti-l intr-o foaie de cca 5mm grosime si taiati din el biscuiti rotunzi cu forma de cookies sau cu un pahar [NOTA: eu am lasat aluatul la rece peste noapte si asta l-a facut usor neprietenos, tare si faramicios, drept urmare n-a fost chip sa il intindem intr-o foaie mare care sa nu se rupa sau care sa nu se lipeasca de facalet, asa ca doamnele de la Bacanie mi-au sugerat sa-l intindem putin cate putin, cate o biluta mica din care ieseau cam doi biscuiti, solutie mai mult decat salvatoare :)]
- plasati biscuitii pe niste tavi acoperite cu hartie de copt si bagati-i la cuptor pentru cca 20 min (puteti sa-i puneti destul de apropiati pe tava, deoarece nu prea cresc in cuptor)
- dupa ce sunt gata scoateti-i sa se raceasca vreo 10 min si apoi faceti-i sandvis doi cate doi, umpluti cu crema (cam o lingurita de dulce de leche), apoi rostogoliti-i prin fulgi de cocos pe cant (sa se lipeasca de crema care iese dintre biscuiti) si presarati-i cu zahar pudra inainte de a-i servi (pentru cine a sarit direct la poze inainte de a citi postul, alfajores sunt cei din stanga, ceilalti fiind chocolate crinkles, care urmeaza in curand :))
Enjoy!

19 comentarii:

  1. Bravo! Mulțumim pentru rețetă, curând va fi pusă în aplicare...sincer credeam că era mai complicată, pare ușoară, și ingrediente se pot găsi. Salutări

    RăspundețiȘtergere
  2. da, este extrem de simpla si cu rezultate spectaculoase :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Am mancat acum cativa ani, aduse din Argentina. Erau glazurate in fel si chip si cumplit de dulci. Proportiile din reteta asta sunt f rezonabile. O sa le incerc cand mai 'fabric' niste dulce de leche

    RăspundețiȘtergere
  4. Puteam sa jur ca au in compozitie ceva cu migdale(esenta sau migdale macinate).Sigur ii fac si eu pentru Craciun sau si mai bine,pentru Mos Nicolae.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Andreea: mie alea din Argentina mi s-au parut geniale, am luat vreo 3 kile la pachet din aeroport. de ale mele nu pot zice nimic inca deoarece n-am apucat sa le gust :)
    @Lavinia: interesant, cred ca de la amidonul combinat cu unt a venit senzatia de migdale

    RăspundețiȘtergere
  6. Belated congrats pentru evenimentul din Bacanie! ^_^ Datorita tie am aflat si eu de existenta lui Pim! :) Multumesc :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Inseamna ca ai ''un dinte mai dulce'' decat al meu :)
    Daca le gust pe-ale tale inainte ta :)) iti las ravas.

    RăspundețiȘtergere
  8. Fineturi, zic, dacă-s cu amidon de porumb şi nu făină . Şi nu ştiu ce altceva ar putea să concureze cu caramelul din lapte condensat între doi biscuiţi. Nice stuff :)

    RăspundețiȘtergere
  9. aaaaah! finally, ca nu mai aveam rabdare :) maine executam, ca imi lasa deja gura apa!

    RăspundețiȘtergere
  10. great! sa-mi dai si mie de stire cum ti-au iesit :)

    RăspundețiȘtergere
  11. eu le-am facut acum ceva vreme,mi-am preparat in casa inclusiv laptele condensat ca nu gaseam de cumparat,tot superdulci au iesit...

    RăspundețiȘtergere
  12. O sugestie pentru taierea / felierea "aluatului neprietenos". L-am rulat in folie de plastic alimentara (grosimea de circa 4-5 cm), l-am lasat la frigider 20-30 de minute, apoi l-am feliat rapid.... nu mai risti nici faramitare nici chinuri pentru a-l rula si apoi pentru a desprinde discurile de masa...

    RăspundețiȘtergere
  13. Da',e diferenta intre Gustin si maizena? Cum? La gust? Ies mai fini cu maizena? Credeam ca e acelasi lucru.

    RăspundețiȘtergere
  14. maizena si gustin sunt exact acelasi lucru, indeed :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Pentru cine vrea deserturi in multe culori, dar cu colorant natural, fara urma de chimicale.

    Caut de 2 saptamani pe Internet coloranti alimentari naturali. In Romania nu exista. Dar am gasit un magazin american online cu preturi foarte mici, livrare din SUA dor 4$. Nu se platesc taxe vamale si TVA pt ca pachetul ajunge la oficiul postal local de care apartii cu adresa.

    In plus, cu promo cod AKA237 ai o reducere de 10$. Reducerea am gasit o aici: http://www.couponscodes.pro/iherb.htm

    Iata ce coloranti am gasit:

    pudra de sfecla rosie
    http://www.iherb.com/Frontier-Natural-Products-Organic-Powdered-Beet-16-oz-453-g/31129?rcode=aka237

    pudra de spanac verde
    http://www.iherb.com/Starwest-Botanicals-Organic-Spinach-Powder-1-lb/40618?rcode=aka237

    sofran
    http://www.iherb.com/Frontier-Natural-Products-Saffron-Threads-0-036-oz-1-g/35416?rcode=aka237

    Sper ca v am inspirat in realizarea unor deserturi foarte frumos colorate.

    RăspundețiȘtergere
  16. Postul asta il am in minte de cand te-am descoperit si, cum m-am intors din Chile si nu am mancat destui alfajori si nici dulce de leche pe-acolo, am inceput sa caut reteta ta si sa fac! La mine aluatul nu a fost deloc neprietenos, ba din contra, mi-a placut la nebunie consistenta lui, iar biscuitii in sine nu au iesit deloc super dulci. Au fost mi-nu-nati!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. bravo! ma bucur ca te-am putut ajuta sa-ti aduci aminte de vacanta. :)

      Ștergere