Unul dintre paradoxurile comunismului romanesc a fost acela ca in ultima perioada inainte de Revolutie, in majoritatea magazinelor alimentare (sau cel putin in cele din Bucuresti) mai gaseai doar sampanie si creveti vietnamezi, produse care ar fi putut fi considerate de lux la prima vedere. Desigur, sampania era de la Zarea (chiar daca mai scria inca "sampanie" pe eticheta :)) iar crevetii erau de fapt doar o poza pe niste cutii de carton ce contineau niste discuri usor curbate, care semanau cu niste banuti de plastic, banuti ce se expandau intr-un fel de chipso-pufuleti daca erau prajiti in ulei incins.
Acum ca sa fiu sincer, din acest motiv eu am fost convins o lunga perioada de timp ca de fapt crevetii sunt un fel de scoici sau, in orice caz, niste vietati plata, care sunt uscata dupa ce sunt scoase din cochilie si care apoi se umfla in forma initiala in timpul prajirii. :)
Revenind la postul de fata, probabil ca o sa va intrebati ce mi-a venit cu aceasta reteta, si pe buna dreptate, chipsurile din creveti nefiind, cel putin in forma familiara noua, un deliciu culinar deosebit. Ei bine, aceasta poveste porneste din Bali, unde am descoperit cu surprindere ca acest tip de chips expandat se serveste la greu ca garnitura, si asta chiar si in restaurante prestigioase. Desigur, gustul celor din Bali nu prea avea nicio treaba cu ceea ce stiam eu din copilarie, si asta deoarece, dupa cum am aflat ulterior, acestia erau preparati artizanal, doar cu ingrediente naturale.
Intre timp am inceput sa studiez problema si am aflat ca acest snack este destul de raspandit in toata Asia de Sud Est, din Indonezia pana in Malaezia si din Thailanda pana in China, si, evident, si in Vietnam, fiecare cu diverse variatii ale retetei si modului de preparare, opinia cvasi-unanima a surselor verificate de mine insa fiind aceea ca versiunea indoneziana, numita krupuk udang, este de departe cea mai gustoasa dintre toate, motiv pentru care m-am decis s-o testez si apoi s-o impartasesc si cu voi in cele ce urmeaza.
Practic aceasta reteta este foarte simplu de facut, iar rezultatele ei sunt spectaculoase, rezultand niste chipsuri expandate savuroase si pline de aroma, incomparabil mai bune decat ororile din comert, caci da, le mai puteti gasi in continuare pe la chinezi, dar chiar si in marile supermarketuri :)
Ingrediente (pt cca 500g de chipsuri uscate, echivalentul a doua cutii din magazin, suficienti pentru un mic party :))
- 250g creveti cruzi, curatati (dezghetati complet daca sunt din aceia congelati)
- 250g faina de tapioca (gasiti la magazinele chinezesti din Dragonul Rosu sau la magazinele cu produse bio)
- 2-3 catei de usturoi
- 1 lingurita de sare
- 1 lingurita de piper alb, macinat fin
- 2 linguri de sos de peste (il gasiti la Mega Image, Selgros, Carrefour, etc)
- 1/2 lingurita de zahar
- optional: frunze de lime (daca sunt uscate, trebuie hidratate putin inainte), frunze de coriandru, lemongrass, ardei iute, etc, tocate in fasii cat mai fine
- putina apa
- 1 l de ulei pentru prajit (ulei de palmier, de floarea soarelui, de rapita sau alt ulei indicat pt deep frying )
Preparare (1 ora de pregatire + 2-3 zile pt uscare + 15 min pt prajire)
- tocati marunt crevetii, mai intai cu un cutit si apoi cu mixerul sau blenderul, pna se transforma intr-o pasta fina
- pisati in mojar usturoiul impreuna cu sarea, piperul si cu ingredientele optionale, daca folositi; eu am adaugat 2-3 frunze de lime uscate (gasiti la Bacania Veche sau la Ki-Life) pe care le-am hidratat cateva minute in apa calduta si apoi le-am tocat cu cutitul in fasiute foarte, foarte subtiri, iar aroma adusa de acestea a fost geniala, mi-a adus imediat aminte de Asia.
- adaugati crevetii impreuna cu pasta de usturoi cu mirodenii in mixer si amestecati bine, pana se omogenizeaza
- transferati intr-un bol si adaugati faina de tapioca, zaharul si sosul de peste, amestecand constant pana se incorporeaza toate ingredientele
- framantati cca 10-15 min pana obtineti un aluat cu textura fina si consistenta ferma (aici puteti adauga si putina apa, daca e cazul; eu am folosit programul de aluat din masina de paine, dar puteti folosi si un mixer fix, tip Kitchen Aid, sau unul de mana, cu carligul de aluat)
- separati aluatul in trei parti egale si formati din fiecare bucata cate un sul de cca 15cm lungime si 5cm in diametru (cam cat o cutie de Red Bull, pentru referinta; atentie! este important ca sulurile sa nu fie prea groase, caci altfel nu se vor coace cum trebuie la mijloc, asa ca rulati-le pana ajung de cca 5cm in diametru, chiar daca ies mai lungi de 15cm; eu le-am lasat o idee prea groase si nu s-au copt complet la mijloc)
- infasurati sulurile in folie alimentara de plastic si plasati-le in sita de gatit cu abur (eu folosesc cu succes modelul de la Ikea), si apoi intr-o oala de dimensiune potrivita, in care apa (care trebuie sa clocoteasca) sa nu treaca de baza sitei
- lasati-le sa se coaca la abur cca 30 min, apoi scoateti-le, lasati-le sa se raceasca si bagati-le cateva ore la frigider (acum vor avea o textura lucioasa, usor translucida)
- feliati fiecare sul cu un cutit foarte ascutit, astfel incat sa obtineti niste banuti de aluat de 1-2mm grosime (procesul este usor complicat, deoarece aluatul e foarte elastic, insa cu putin exercitiu o sa va descurcati perfect)
- plasati banutii de aluat pe niste tavi tapetate cu hartie de copt si lasati-i sa se usuce complet, pana ajung sa semene cu niste banuti de plastic translucid (la mine a durat 2-3 zile cu tavile puse sus, pe dulapurile din bucatarie)
- din acest moment sunt gata sa-i prajiti in baie de ulei incins, cca 10-15 sec fiecare (in loturi de cate 4-5), pana se expandeaza (alternativ, puteti sa-i puneti la microunde pana se expandeaza, insa gustul de creveti va fi mult mai intens si mie cel putin mi s-au parut mai putin deliciosi decat cei deep fried)
Enjoy!
Super retete ta...
RăspundețiȘtergereFaina reteta. E ceva de munca la ea dar sigur se merita! Cipsuri fara E-uri :D
RăspundețiȘtergereEu tot timpul am vazut crevetii astia din comert ca un fel de parizer asiatic, asta metaforic vorbind. :)
RăspundețiȘtergereAdica scrie pe ei ca ar contine creveti, dar probabil au doar un 3-4%, la misto asa. Exact ca si pulpa de porc din parizerul nostru, este? :))
Nu-i simplu deloc, frumoasa transformarea, felicitari!
RăspundețiȘtergerewow, cam masochista toata treaba, insa sunt sigura ca rezultatul este incomparabil cu treburile alea de polistiren din comertul socialist! :)
RăspundețiȘtergereSmaranda, daca reteta asta e masochista, atunci rața Pekin, aburita vreo ora, apoi imbaiata in tot felul de arome si uscata cu ventilatorul 6-7 ore, dupa care bagata la cuptor inca vreo 2 ore cum mai e? :))
RăspundețiȘtergereFlorin, aia a fost inventata de aia care sculpteaza portretul lui Mao in bobul de orez, asa ca no wonder :)
RăspundețiȘtergereAstazi am gasit in supermarket doua tipuri de pelete/palete de creveti. Initial am zis sa cumpar, unii erau la de 4 ori pretul celorlalti, din ce-am vazut pe eticheta aveau mai putine E-uri decat primii. Procentul de creveti era de 9%, declarativ pe cutie :).Una peste alta am zis pas si m-am gandit sa-i fac eu in casa, poate cu putin noroc dau si de o reteta, asa cum iata s-a intamplat. Eu ma gandeam sa fac o foaie precum cea de gogosi si apoi sa ii decupez cu un pahar sau forma rotunda. Cum se prezinta aluatul acesta inainte de procesul cu abur?
RăspundețiȘtergereBună ziua prieteni, multe persoane suferă astăzi de dureri în diferitele lor relații, pentru că este greu să renunți la dragostea adevărată, uneori ne prefacem că suntem bine, dar nu este așa. Pentru a obține o persoană dragă, încercăm, de asemenea, să ne recâștigăm bucuria și fericirea. Dr. Egwali este aici pentru a ajuta inimile frânte, deoarece este capabil să-ți restabilească fostul sau să-ți restabilească viața amoroasă cu vrăjile sale puternice de dragoste, pentru că l-am testat și l-am crezut că sunt un martor viu astăzi. Mi se solicită persoanelor cu traume conjugale sau de relație să-l contacteze cât mai curând posibil prin WhatsApp la +2348122948392 sau să îi trimită un e-mail. Trimiteți un e-mail /dregwalispellbinder@gmail.com
RăspundețiȘtergere