Evident, conform principiului "daca ai doua ceasuri nu esti niciodata sigur ce ora e", abundenta de retete relativ similare dar cu mici variatiuni pe la ingrediente sau pe la metoda m-a descumpanit putin, dar in final am decis sa combin cele doua retete din cartile de tagine comandate de pe Amazon cu cea din brosurica Emile Henry si cu inca vreo doua variatii de pe net, asta ca sa nu trebuiasca s-o aleg pe vreuna dintre ele si sa stau cu gandul la celelalte dupa aia. :)
Rezultatul a fost pe masura asteptarilor, acest tagine avand un gust fresh, vag acrisor, dat de lamaia murata, dar in acelasi timp fiind si foarte aromat (si savuros) de la amestecul de condimente. Si pentru ca tot ati vazut recent cum sta treaba cu lamaile murate, care se pot face in cateva minute folosind metoda rapida, hai sa trecem la treaba si sa vedem ce facem cu ele si cum le imprietenim cu puiul si maslinele in vasul de tagine (pe care daca nu l-ati cumparat inca de la Kitchen Shop sau de la Ikea, poate-l treceti pe lista de cadouri de Craciun, ca merita din plin :)).
Ingrediente (pt 6 portii)
- 8-10 pulpe de pui dezosate si fara piele (cam 1.5kg)
- 1 ceapa rosie mare (sau 2 medii)
- 2 lamai murate (se foloseste doar coaja, tocata marunt)
- 200g de masline verzi, fara samburi
- 1 lingurita de scortisoara macinata
- 1 lingurita de ghimbir macinat (uscat, de la pliculet, nu fresh)
- 1/2 lingurita de sare (sau dupa gust, atentie ca atat lamaile cat si maslinele sunt sarate)
- 1/2 lingurita de piper (sau dupa gust)
- 1/2 lingurita de sofran (eu am folosit vreo 3 pliculete luate din supermarket)
- sucul de la o lamaie
- 1 legatura de patrunjel verde
- 1 legatura de coriandru verde
- 3 linguri de ulei de masline
- 1 lingura mare de unt (sau ghee)
- 300ml de apa sau supa de pui (eu am folosit apa)
Preparare (40 min + 10 min de pregatire)
- incingeti la foc mediu uleiul de masline si untul in vasul de tagine, dupa care rumeniti bucatile de pui in cateva ture, ca sa nu se aglomereze vasul
- scoateti bucatile de pui deoparte si in uleiul cu unt ramas in vasul de tagine caliti ceapa impreuna cu toate condimentele pret de cateva minute (pana devine translucida si moale)
- adaugati puiul peste ceapa, completati cu apa (sau cu supa) cat sa se acopere complet fundul vasului si cca 2cm din pereti, adaugati apoi lamaile murate (doar coaja, tocata marunt) si asteptati sa dea in clocot , dupa care acoperiti cu capacul, reduceti focul si lasati sa fiarba usor cam 30 de min, cat sa scada lichidul la jumatate (daca scade prea mult, mai adaugati putina apa)
- adaugati sucul de lamaie si mai lasati inca vreo 10 min fara capac, sa se ingroase sosul apoi luati vasul de tagine de pe foc si adaugati maslinele, patrunjelul si coriandrul tocat
slurp!
RăspundețiȘtergerehai ca ai si tu tagine! :) (right? :))
RăspundețiȘtergereYUMMY!
RăspundețiȘtergereAsa fac eu limba cu masline, dar in loc de lamai,pun vin rosu.Va veni o vreme cand nu vei mai avea nevoie sa faci papa bun dupa reteta... cand o sa iti urmezi fantezia si o sa te joci in bucatarie, sa vezi ce interesant o sa fie...sa simti instinctiv ce condiment merge cu ce vrei tu sa iasa..abia atunci , poti sa te gandesti sa te insori :)) desi,sincer, esti bun de pe-acum :))
sunflower, treaba cu retetele la inspiratie e mai complicata atunci cand gatesti chestii etnice, unde feelingul te poate insela de multe ori. cat despre insuratore, chestiunea e rezolvata de ani buni, iar de anul trecut am si o minunatie de baietel, dar thanx pt aprecieri :))
RăspundețiȘtergereufff, tot nu m-am lamurit daca vasele astea merg si pe plite electrice/cu inductie ... trebuie sa ma uit neaparar ce scrie pe ala de la ikea. in brosura vasului tau scrie ceva in acest sens? multam anticipat.
RăspundețiȘtergeremie imi pare rau si acum ca nu mi-an cumparat un vas tajine de gatit ci doar de prezentare.diferenta e materialulul:lut sau portelan( e drept mai grosier ).da'am zis ca nu am sa gatesc niciodata la lampa de spirt,cum e cazul la tajinele de lut.e ca si cu sarmalele noastre in vas de lut.am gatit tajine in vase mele,ca sa nu fac reclama nu le spun numele,il gasesti pe blogul meu,da'cred ca astia din urma in mod sigur,au inventat cratitile lor pornind de la tajine.am cercetat si eu tajinele henry,dar am constatat ca fata de cele originale nu aveau gaurica in capac.poate ca nu e nevoie la vasele astea la care gatesti pe focul aragazului.mancare asta e un fel de tocana ,de fapt,specifica nord africii,asa ca se poate gati,cred eu ca orice tocana la cuptor dar inbusita.
RăspundețiȘtergereSa-ti traiasca feciorul si...nevestica rasfatata.A tras o carte buna, fericita.. ;)
RăspundețiȘtergereEu, oricum, glumeam, asa e o vorba pe la noi, pentru cine gateste bine. Sa stii ca nu am uitat de supa de linte.O astept.
@zana: uite ce zice la Emile Henry pe site "With Emile Henry's special induction disk, can be used for induction stove tops". este vorba despre chestia asta
RăspundețiȘtergere@pansy: da, in principiu se poate gati tagine in orice dutch oven (oala de fonta cu capac sau oala de lut / ceramica cu capac), doar ca la tagine forma conica ajuta la condensarea aburilor care se preling inapoi sub forma de apa si fac un sigiliu pe marginea vasului, pastrand umezeala inauntru. ma rog, tehnicalitati :) cat despre gaura respectiva, e necesara doar daca vrei mai adaugi lichid fara sa ridici capacul, ea in general fiind lipita cu un fel de dop de coca
@sunflower: multumesc pt urari, la fel si tie :)
Mmmm.. arata minunat! Ma face sa ma gandesc foarte serios sa investesc intr-un vas tajine de la Ikea... si intr-o vacanta in Maroc :p
RăspundețiȘtergerepai daca tot e sa investesti, mai bine iti iei un tagine din ceramica Emile Henry de la Kitchen Shop, ca e cam la acelasi pret cu cel de la Ikea, care are baza de aluminiu si doar capacul din ceramica
RăspundețiȘtergerecat despre Maroc, iti recomand calduros Marrakech si Essaouira, dar evita Casablanca :)
M-am uitat pe site-ul Kitchen Shop - intr-adevar merita! + ca am vazut o multime de alte chestii interesante. Mersi de recomandare!
RăspundețiȘtergerechestia cu dopul nu o stiam,adica n-am vazut-o .te invit sa-mi vezi reteta de tajine de pui cu legume si masline,la mine pe blog,unde am si o poza din maroc,despre cum gateau ei tajine,la botul calului.eu sunt fan al acestui tip de mancare.iti spuneam despre vasele mele,care au exact acelasi principiu ca si tajina.asa cum l-ai descris tu.
RăspundețiȘtergere@ChefChilly: cu mare placere :)
RăspundețiȘtergere@Pansy: o sa ma uit, dar next time pls pune si tu un link direct la reteta, daca tot vorbesti de botul calului :))
m-a distrat la culme comparatia cu ceafa de porc :)). in alta ordine de idei, multumesc si eu pentru rezolvarea misterului legat de plita cu inductie.
RăspundețiȘtergereFlorin , multam frumos.
RăspundețiȘtergereAdor tajine cu pui, citrons confit si masline verzi! Nu prea comand pui la restaurant, dar in Maroc ne-o tot recomandau... In cele din urma am comandat-o, sa "scapam"de ospatari, insa dupa ce am gustat-o am devenit addicted. Cum am ajuns acasa am pus lamai la murat... Arata f bine :)
RăspundețiȘtergerethanx :)
RăspundețiȘtergereUltima poza arata bestial. Mi s-a facut pofta si e nasol tare.
RăspundețiȘtergereFoarte fain rezultatul, cu siguranta si delicios.Felicitari!
RăspundețiȘtergereP.S.:spune-mi te rog, care au fost taxele de expediere pt. vasul tagine?
eu am luat vasul direct din magazin, asa ca nu stiu cat ar fi taxele, insa poti suna la ei pentru aceasta informatie :)
RăspundețiȘtergereBuna...de curând am cumparat si eu un asemenea vas, exact ca cel din prezentare. Ma tot uit dupa retete, cum spui si tu...care si cum , in toate felurile de nu stii pe care sa le incerci. Prima pe lista va fi reteta ta, insa, intreb....e corect sa se adauge asa multa apa ? Multi spun ca nu se adauga decat putina pe fundul vasului. Deci...?
RăspundețiȘtergereeu atata apa am adaugat (cat sa se acopere complet fundul vasului si cca 2cm din pereti), urmand exact reteta din cartea de bucate marocane. probabil ca exista si retete in care trebuie adaugata mai putina apa.
Ștergere