Mai apoi trebuie sa va spun ca aceasta reteta nu era in planul meu imediat (aveam pe lista de asteptare alte retete din cartea lui David Lebovitz, precum mint chocolate chips ice cream sau Roquefort and honey ice cream), dar e vina lui Mazi ca atunci cand a venit sa share with the group din stridiile primite cadou de la pufuletii Gusto mi-a fluturat prin fata ochilor un pachetel de lavanda culinara din care am cersit si eu cu ochi lacramosi ca de Bambi fo' 4 linguri, care, ca sa vezi, s-au nimerit sa fie exact la fix cat sa iasa minunatia de inghetata despre care o sa va povestesc in cele ce urmeaza. :)
Deoarece presupun ca ati citit postul anterior, nu va mai fac acum intreaga teorie a masinii de inghetata si a necesitatii imediate de a va cumpara si voi una, doar vreau sa va mai spun ca de cand am inceput sa ma joc cu masina mea trec din epifanie in epifanie, aceasta inghetata de miere cu lavanda fiind by far cea mai buna inghetata pe care am mancat-o eu pana acum, ever (ever, am zis! :))
Singura hiba reala a acestei inghetate a fost aceea ca s-a terminat prea repede, motiv pentru care promit solemn s-o repet cat de curand, adica imediat ce-mi soseste comanda de lavanda alimentara din UK, ca Mazi nu cred ca mai are dupa ce i-a facut biscuiti lui Cookie :)). Si daca tot suntem la capitolul de promisiuni si pentru ca ieri a fost ziua lui Cookie (LMA again, dear! :)), vreau sa ii dedic aceasta reteta si s-o pun solemn in fruntea listei de asteptare la noua tura, mai ales ca planul secret era ca aceasta inghetata sa fie un fel de b-day present, da' n-a avut noroc, ca a fost mancata fara mila in timp record. :) (sincer, de abia am mai reusit sa mai scrapuiesc de pe fundul cutiei cat sa-mi iasa de o poza glorioasa de final, si de aia am pus si floarea, sa distrag atentia ca bila de inghetata din planul doi este de fapt o chestie chinuita, formata din leftovers :)))
Ingrediente (pentru cca 1 litru de inghetata)
- 4 linguri (cca 8g) de lavanda uscata, alimentara (daca n-aveti noroc sa va dea si voua Mazi, atunci puteti comanda exact aceeasi marca de la DaisyShop; eu am comandat deja 4 pachete x 60g care cu tot cu livrare m-au costat 97 de lei, un pret foarte decent pe care l-am platit prin PayPal) [NOTA: sa nu incercati sa folositi lavanda cosmetica sau din aceea din potpourri-uri, ca most likely e tratata cu tot felul de pesticide sau e plina de impuritati, nefiind destinata consumului, ci doar moliilor de prin dulapuri :)]
- 8 linguri (125ml) de miere de calitate (eu am folosit o combinatie fifty-fifty de miere de lavanda, luata de la Gala, magazinul minunat cu delicatese portugheze de la Piata Floreasca, si de miere de tei, luata de la Mega Image)
- 375ml de lapte integral (eu am folosit Zuzu)
- 375ml de smantana lichida (eu am folosit Dorna cu 32% grasime)
- 5 galbenusuri de oua (de preferat cat mai proaspete si daca e posibil, de la niste gaini fericite, crescute la sol cu graunte; eu am folosit oua XXL bio de la Mega Image)
- 50g de zahar
- un pinch de sare (eu am folosit fleur de sel, ca este mai delicata; la noi gasiti aceasta sare speciala la Gala, la Oliviers&Co sau la Petit Heritage)
Preparare (90 de minute + o noapte la frigider, sa se infuzeze bine lavanda)
- turnati mierea intr-un ibric, adaugati doua linguri de lavanda si incalziti la foc mic pana cand mierea devine lichida, dupa care lasati-o cca 1 ora sa se raceasca si sa se infuzeze cu aromele din florile uscate de lavanda
- cand mierea s-a racit, turnati smantana lichida intr-un bol si apoi strecurati si mierea (care acum e mult mai lichida) printr-o sita deasa in bolul respectiv, apasand bine cu o lingura de lemn, cat sa iasa aromele din florile de lavanda
- puneti laptele impreuna cu zaharul si cu sarea intr-o cratita medie si incalziti la foc potrivit pana se dizolva zaharul (atentie sa nu inceapa sa fiarba laptele si sa dea in foc)
- intr-un alt bol bateti cele 5 galbenusuri de ou si turnati progresiv laptele cald peste ele, amestecand permanent cu telul, sa se omogenizeze (aici laptele nu trebuie sa fie prea fierbinte, caci altfel veti obtine omleta in loc crema :))
- transferati inapoi in cratita amestecul de oua cu lapte si puneti-l pe aragaz la foc mediu, amestecand permanent cca 2-3 min, pana cand acesta se transforma in crema (amestecati cu atentie si nu lasati crema se lipeasca de fundul cratitei sau sa se gateasca prea tare; in momentul in care vedeti ca a inceput sa se ingroase, opriti imediat focul)
- strecurati crema prin sita deasa peste smantana amestecata cu mierea infuzata si adaugati si restul de flori de lavanda
- pregatiti o baie de gheata (cuburi de gheata in putina apa rece, cat sa pluteasca) intr-un bol mai mare si apoi amestecati in bolul cu crema pana ce aceasta se raceste, dupa care transferati-o intr-o cutie cu capac etans si lasati-o la frigider peste noapte
- a doua zi strecurati din nou amestecul de inghetata (apasand iar peste florile de lavanda, sa le extrageti si ultima picatura de esenta aromata) si apoi transferati-l in masina de inghetata, unde dupa vreo 25-30 min (pentru perioada exacta folositi indicatiile cu care a venit masina) se va transforma in cea mai minunata inghetata de care ati avut parte vreodata (parol! :))
- la finalul procesului de congelare, inghetata va avea o consistenta destul de moale, asa ca daca vreti sa fie mai ferma va trebui sa o mai tineti la congelator inca vreo 2 ore, desi e posibil sa nu rezistati ispitei de a o rezolva pe loc, asa soft cum a iesit :))
- o puteti servi simpla sau cu un strop de condimento balsamico cu smochine, de la Oliviers &Co (merge brici, am incercat :))
Enjoy!
I came for my scoop :D
RăspundețiȘtergereAm vazut in w-end o masina cuisineart la 48CAD si de jena celei de-acasa n-am luat-o. Am facut un sorbet in ea si parca nu mai ingheta sorbetul domle! :) E asta un motiv bun sa iau cuisineart-ul? :))
Cochetez cu gandul de-a face inghetata cu lavanda de ceva vreme, mai ales ca am lavanda in curte. Ia sa ma pun in miscare. Cred ca fac jumatate de cantitate sa vad ce spun CTC-istii casei :))
deci s-o luam pe rand:
RăspundețiȘtergere- nu stiu ce masina ai acum, dar la 48CAD, Cuisinartul asta practic se cere singur la tine in bucatarie :))
- eu te sfatuiesc sa faci din prima cantitatea intreaga, deoarece iti garantez succese nebanuite si nesperate cu reteta asta :)
- lavanda proaspata, nice touch! :)
Masina e no name pt ca eram sceptica la indemanarea ei :) Sa stii c-am s-o iau ca mi-a ramas gandul la ea. Nu e vorba de pret ci de faptul ca nu mai am loc in bucatarie :) si ca sa-i fac putin loc trebuie sa scap de no name. Oricum nu-i paguba caci aici genul asta de aparatura (brandurile no name mai ales) e ridicol de ieftina.
RăspundețiȘtergerei'm glad you liked my b-day gift:))))
RăspundețiȘtergeresi sa stii ca Mazi mai are lavanda, da' sharuiesc numai daca-mi dai in scris ca you share alike :p
RăspundețiȘtergereintrebare: lavanda din curte se mananca :))? adica nu vreau sa fac niciun experiment empiric or such :)), deci va rog sa ma luminati!
RăspundețiȘtergere@Cookie: for less guilt, I prefer to think of it as your b-day cake now (and it works :))
RăspundețiȘtergere@Mazi: pai daca livrezi azi lavanda, maine seara avem o noua tura gata :)
@Zazuza: da, se mananca, doar ca trebuie s-o speli bine de praf si ganganii (asta in cazul in care n-ai stropit-o cu chimicale, of course); dpdv cantitate, lavanda fresh se foloseste la fel ca cea uscata
wow, cool! thanks! nu e stropita cu nimica, n-are nevoie, creste salbatico-luxuriant pe mosie :)), nu o poate speria nimic!
RăspundețiȘtergereaia cu roquefort si honey e pe lista mea, cred ca o fac zilele astea daca reusesc sa ies din criza acuta de lene/depresie in care ma aflu de cind m-am intors din concediu. lebovitz o are si pe site, nu numai in carte.
RăspundețiȘtergeresi asta de lavanda pare interesanta, da' n-ai cumva senzatia ca mananci sapun?
oh, din contra, e ca si cum ai bea un ceai foarte aromat si indulcit cu miere, musai s-o incerci :))
RăspundețiȘtergereSe vede ca vrei, cauti si cumperi produse cat mai proaspete, de calitate si cred ca incerci sa gasesti "organice". Atunci de ce cumperi miere de la MegaImage cand poti gasi muuuuult mai naturala? La miere nu se poate spune ca ai putea sa ai probleme. As intelege ca e safe sa cumperi de la magazin lapte, oua,.........
RăspundețiȘtergereEu sunt norocos ca am gaini "in batatura" si am oua organice de la ele care cand le spargi galbenusul e portocaliu si nu e apos ca cel de la magazin. De ce nu cauti o sursa de produse? La fel cu laptele si toate cele.
Eu sunt o persoana alergica la nnnnn lucruri si tot timpul trebuie sa am grija si am muuuuuult mai putine probleme (chiar zero) de la produsele naturale (direct de la sursa) decat de la cele de la magazine care au termen de valabilitate extins.
Nu te superi :D:D:D
PS: fac probleme des la oua vechi sau prea proaspete (se stie ca trebuie tinute 1-2 zile la frigider), la lapte.....
well, aveam mierea respectiva in casa de multa vreme si am luat-o de curiozitate, ca mi-a atras atentia eticheta, care in romana spunea miere de tei iar in engleza spunea lime honey (intre timp am aflat ca lime e numele teiului in engleza, asa ca m-am lamurit :))
RăspundețiȘtergerenici eu nu am stiut ca tei in engleza e lime oau :D
RăspundețiȘtergeremasina asta de inghetata functioneaza tot pe principiul ala cu o parte tinuta in congelator 24 de ore?
RăspundețiȘtergereda, are un bol care trebuie congelat in prealabil. masinile care nu necesita congelare prealabila sunt mult prea scumpe (de la 300eur in sus) dupa parerea mea, mai ales daca nu faci inghetata in cantitati industriale. cu masina ca a mea poti face in jur de 1-1.5kg pe zi, ceea ce mi se pare foarte ok.
RăspundețiȘtergerechiar prea mult uneori :)
RăspundețiȘtergerede la sorbeto de capsuni prezentat de tine am deviat in :zmeura, pepene galben si vreai sa incerc si de afine.
"vreai" a se citi "vreau" :D
RăspundețiȘtergeregata cu palavrageala, ma apuc de inghetata cu lavanda :)
RăspundețiȘtergereaaa, am gasit lavanda uscata la plafar la big berceni cu 2,50 RON
make sure ca e lavanda din aia culinara, caci altfel nu e ok
RăspundețiȘtergereHei buna,
RăspundețiȘtergereAm facut si eu inghetata din cartea lui Lebovitz, cea cu lapte de cocos si sofran a iesit o minune...http://yammidelice.blogspot.com/- bine am mai adaugat si cate ceva ingrediente extra sa o personalizez.....mi-a placut cea de capsuni facuta de tine...
este sigur. m-am asigurat inainte sa nu care cumva sa fac spume cand mananc inghetata :D
RăspundețiȘtergere@Carmen: la aia cu cocos si sofran ma gandeam si eu :)
RăspundețiȘtergere@cerni: si cate grame are cutia de lavanda uscata de la Plafar la banii aia?
50g
RăspundețiȘtergeresunt flori de lavanda pentru ceai.
As dori sa pun reteta cu fotografia in rubrica mea "Ce retete mi-au placut aceasta saptamana pe blogurile culinare romanesti...".Daca doresti ca fotografia sa nu apara, trimite-mi un comentariu.
RăspundețiȘtergereIti doresc un sfarsit de saptamana placut...
@cerni: si sunt flori intregi sau sunt sfaramate?
RăspundețiȘtergere@Cristina P: unde anume ai vrea sa pui reteta (care nu e a mea, btw, ci a lui David Lebovitz)? anyway, poti sa folosesti orice poza vrei, cu conditia sa pui link catre acest post si sa pui credits photo: Florin Itu, iar articolul il poti posta, dar nu integral, ci doar cateva paragrafe care apoi sa trimita aici pentru articolul complet.
nu stiu daca a fost postat raspunsul meu asa ca mai scriu o data: "sunt intregi...cel putin asa par insa cele din fotografia ta au o culoare mai intensa"
RăspundețiȘtergereDe obicei, cand pun o poza pun si linkul, nu copiez nici un paragraf. Dar, cum poza nu iti apartine, voi sterge si poza si linkul.
RăspundețiȘtergereDaca ai vazut rubrica contine linkuri cu poze...
well, Cristina, tocmai asta e, ca n-am vazut deoarece nu mi-ai spus unde ai vrea sa postezi :) cat despre poze, cele de aici sunt facute de mine, asa ca nu stiu exact la ce te referi :)
RăspundețiȘtergereIti trimit, astfel vei vedea rubrica cum se prezinta http://ciocolatasizahar.blogspot.com/2010/07/ce-retete-mi-au-placut-aceasta.html
RăspundețiȘtergereaha, acum am inteles. poti folosi pe viitor orice link si orice poza de pe blogul meu in rubrica respectiva :)
RăspundețiȘtergerema tot invartesc pe langa masinile astea de inghetata si nu stiam de unde sa apuc chestiunea. mersi, mi-ai simplificat alegerea. asadar, dupa parerea ta, nu ar trebui sa incerc cu lavanda fresh din curte?
RăspundețiȘtergerelavanda fresh merge perfect (folosesti exact aceeasi cantitate de flori proaspete), doar s-o speli bine inainte si sa ai grija sa nu scapi ceva furnici sau alte ganganii prin inghetata :))
RăspundețiȘtergeremersi frumos, ca imi era mila sa o folosesc doar impotriva moliilor:) cat despre furnici, o sa zic ca sunt seminte de vanilie :)
RăspundețiȘtergereWow, ce bine suna! Cred ca are o aromaaa... :)
RăspundețiȘtergereDa' oricum o strecori, deci 0 furnici...nu?
RăspundețiȘtergereCam asta e dilema mea in general cu produsele bio: mai un viermisor, mai un paienjenel, ca de, sunt plus-valoare...ca sa zic asa.
Eu tot am senzatia ca o sa mananc sapun daca fac chestia asta...
0 = zero furnici :)
RăspundețiȘtergeream facut-o eu pe aia de cocos si sofran, insa m-am prostit si am pus si cocos fulgi, care dau o consistenta cam de rumegus. inghetata a iesit OK, insa nu m-a dat pe spate. aroma de sofran se simte misto inainte sa o ingheti, dupa ce o ingheti ramane o chestie dulce si rece... cam atit
RăspundețiȘtergere@Dan: vezi ca se gasesc fulgi de cocos organici care schimba total datele problemei, nici nu se compara cu leftovers-urile astea de la procesarea industriala a nucilor de se vand la noi pe post de cocos
RăspundețiȘtergere@Bianca: incearc-o si mai vorbim dupa :))
organic zici, oricum siteul ala pare mort, nu se incarca nicicum. ma omoara chestia asta, orice rahat trebuie sa fie organic in ziua de azi. crezi ca aialalti, pe care nu scrie organic sint facuti in laborator, nu tot in copac?
RăspundețiȘtergerewell, la mine se incarca perfect... daca vrei, iti trimit pe mail datele lor de contact si adresa magazinului, care e prin zona Budapesta
RăspundețiȘtergerecat despre organic, in general I'm with you, dar in cazul acesta e o mare diferenta intre fulgii de cocos tip carton, obtinuti prin procesare industriala, si astia, organici sau nu, obtinuti prin deshidratare naturala a cocosului, fara sa-i stoarca de orice urma de chestii nutritive
hai c-a inviat si la mine, o sa incerc si eu varianta anti-rumegus
RăspundețiȘtergerenu-mi venea să cred că mă voi reuni vreodată cu fostul meu iubit, eram atât de traumatizat, rămânând singur, fără corpul care să rămână lângă mine și să fiu cu mine, dar am fost atât de norocos într-o anumită zi să întâlnesc acest lucru dr. puternic, vrăjitor Dr Wight, după ce i-a spus despre situația mea, a făcut tot posibilul uman ca să vadă că iubitul meu se întoarce la mine, într-adevăr, după ce a lansat vraja, fostul meu iubit a revenit la mine mai puțin de 48 de ore, a venit fostul meu iubit înapoi, implorându-mă că nu mă va mai părăsi niciodată, 3 luni mai târziu ne-am logodit și ne-am căsătorit, dacă aveți aceeași situație, contactați-l pe dr. wight, pe e-mailul său: wightmagicmaster@gmail.com. mulțumesc foarte mult, domnule, că mi-ați readus fostul iubit înapoi, adresa de e-mail a lui: wightmagicmaster@gmail.com.
RăspundețiȘtergereWhatsApp: +17168691327
Soțul meu ne-a părăsit pe mine și pe copiii mei timp de peste 6 luni, toată speranța s-a pierdut. Am crezut că nu mă voi mai întâlni niciodată cu soțul meu pentru că m-a blocat pe toate rețelele de socializare pe care le puteam folosi pentru a ajunge la el. Acest lucru m-a lăsat trist și cu inima frântă până l-am întâlnit pe Dr. Dawn. Acum, i-am explicat totul și ea mi-a promis că totul va fi bine în 3 zile, spre surprinderea mea, soțul meu a sunat și a început să cerșească la 3 zile după vrajă, acum soțul meu s-a întors acasă și mă tratează foarte bine și noi trăiți fericiți împreună acum, contactați-o pentru ajutor:
RăspundețiȘtergere*dacă vrei celor dragi.
*daca vrei sa ramai insarcinata.
*dacă vrei să vindeci vreo boală.
*dacă vrei o putere spirituală.
*Dacă doriți să opriți avortul spontan.
E-mail: dawnacuna314@gmail.com {+2348032246310}
Sunt cu soțul meu de 7 ani fără copil, eu și soțul meu am încercat tot posibilul, dar nu am avut niciun rezultat, până când am întâlnit o prietenă de-a mea foarte bună care mi-a povestit despre Dr Dawn acuna și cum a ajutat-o, i-am explicat. totul la Dr Dawn acuna dupa ce am contactat-o pe Whatsapp, a promis ca ma ajuta, mi-a dat niste instructiuni pe care le-am facut perfect, spre surprinderea mea am ramas insarcinata la 2 saptamani dupa ce m-a ajutat si acum am un copil frumos acum, toate datorită Dr. Dawn acuna, contactați-o pentru o soluție rapidă la problema dvs.
RăspundețiȘtergere*Daca vrei sa ramai insarcinata.
*Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
*Dacă vrei să vindeci vreo boală.
*Dacă vrei noroc în viața ta.
*Dacă doriți să opriți avortul spontan și altele,
: e-mail { dawnacuna314@gmail.com}
Whatsapp: +2348032246310