joi, 4 februarie 2010

SARMALUTE LIBANEZE IN FOI DE VITA

Probabil ca daca intrebam oricati concetateni alesi aleator care este cel mai autentic fel de mancare din bucataria romaneasca, majoritatea vor indica sarmalele, eventual cu mamaliguta. Din pacate insa, aceasta impresie (de altfel adanc infipta in constiinta colectiva) despre sarmale drept piatra de temelie gastronomica a neamului este cat se poate de eronata, deoarece acest fel de mancare (impreuna cu multe altele, precum ciorba, ciulamaua, chiftelele, pilaful si asa mai departe) are origini cat se poate de orientale, la noi ajungand pe filiera turceasca, dovada fiind chiar etimologia numelui, care este o preluare aproape ad literam din limba turca.

Evident, de-a lungul timpului ne-am adus si noi aportul la imbogatirea acestui fel prin inlocuirea unor ingrediente (carnea de miel cu carne de porc sau carne de peste, frunzele de vita de vie cu foile de varza murata sau orezul cu pasat) sau prin folosirea de noi metode de preparare (precum coptul in cuptor de lut), dar in esenta sarmaua ramane tot un fel adoptat din bucataria musulmana, oricat de mult ne-ar afecta la mandria nationala acest lucru.

In fapt, sunt atat de putine (if any…) feluri de mancare pur autentice incat se poate afirma cu destul de multa certitudine ca practic nu exista o bucatarie traditionala romaneasca originala per se, bucatele noastre fiind un melanj de inspiratie slava si orientala, dar despre asta cu alta ocazie, deoarece in continuare vreau sa ne concentram pe delicioasa reteta de sarmale libaneze in foi de vita pe care probabil ca multi dintre voi le-ati gustat deja prin restaurantele libaneze de la noi, dar pe care nu cred ca vi le-ati imaginat ca fiind atat de simplu de preparat acasa.

Inainte sa trecem la treaba, vreau doar sa va mai atrag atentia ca, in cazul in care nu le-ati gustat pana acum la restaurant, gustul acestor sarmale difera destul de mult de gustul cu care sunteti obisnuiti, fiind mult mai aromate si avand un gust usor dulce, dar cat se poate de delicios.

Ingrediente (pentru 4-5 pers / 23-25 de sarmale)
a. de baza:
- 25 foi de vita in saramura (la borcan, de la Metro, sectiunea de muraturi, sau de la magazinele arabesti)
- 2 rosii medii spre mari
- 250ml de suc gros de rosii (bulion doar din rosii si sare, fara zahar sau alte prostii prin el)
- 250ml supa de pui sau de legume (puteti folosi cu incredere 1/2 cub concentrat dizolvat in apa fierbinte daca n-aveti timp sa faceti supa in casa)
- 2 linguri de suc de lamaie
- 2 linguri de ulei  

b. pentru umplutura:
- 1 ceapa mica sau medie (tocata marunt)
- 1 catel de usturoi (tocat marunt sau pisat)
- 150g de carne tocata de miel (eu am preparat o varianta vegetariana si am inlocuit carnea cu ciuperci porcini uscate, hidratate si apoi tocate)
- 2 linguri de orez cu bobul rotund (orez de pilaf, nu cu bobul lung)
- 1 lingura de stafide (hidratate in apa calduta si apoi tocate marunt)
- 1 lingurita de scortisoara macinata
- 1 lingurita de coriandru macinat
- o mana de coriandru proaspat, tocat (doar frunzele, fara tulpini)
- 2 linguri de fulgi de migdale (rumeniti mai intai in tigaia incinsa fara ulei si apoi pisati in mojar sau in rasnita de cafea)
- 2 linguri de ulei de masline
- 125ml de apa

Preparare (1 ora + 20 min de pregatire)
a. umplutura
- incingeti uleiul de masline intr-o tigaie mare si apoi caliti la foc mic ceapa si usturoiul pana se inmoaie si devin translucide (cca 2-3 min), dupa care adaugati orezul si amestecati bine
- imediat adaugati apa, stafidele, scortisoara si coriandrul macinat si amestecati permanent pana cand toata apa este absorbita (cca 5 min; atentie sa nu se lipeasca amestecul de tigaie!)
- adaugati carnea tocata (sau ciupercile tocate), coriandrul proaspat (tocat marunt) si migdalele prajite si apoi macinate, amestecati bine si transferati umplutura intr-un bol, sa se raceasca putin

b. sarmalele
- scoateti foile de vita din borcan si lasati-le acoperite cu apa rece intr-un bol pentru cca 5 min, dupa care scurgeti-le, spalati-le din nou sub jet de apa rece si apoi uscati-le cu un prosop de bucatarie (ca idee, o sa folositi cam un sfert de borcan, iar restul le puteti pastra pentru alta ocazie, doar sa mai adaugati apa cat sa acopere foile ramase in borcan)
- intre timp, taiati rosiile in felii de cca 5mm si asezati-le intr-un singur strat pe fundul unei oale mari (cu diametru de cca 25cm)
- asezati cate o frunza (cu nervurile in sus) pe un tocator, puneti o lingurita generoasa de umplutura in centrul frunzei, rulati partea de jos peste umplutura cat puteti de strans, apoi aduceti lateralele spre interior si in final rulati complet sarmaua (tehnica este exact aceeasi ca la pachetelele de primavara, daca va mai aduceti aminte)
- asezati sarmalele una langa alta in oala (peste feliile de rosie, intr-un singur strat, fara sa se suprapuna), apoi acoperitile cu amestecul de bulion, supa, ulei si suc de lamaie (de la ingredientele de baza), dupa care puneti pe deasupra un farfurie cu gura in jos sau un capac mai mic decat oala, cat sa le tina pe pozitie cat timp fierb, apoi acoperiti oala si lasati-o la foc mic pentru cca 45 min (in varianta cu ciuperci) sau 60 min (in varianta cu carne)
- serviti-le simple sau cu iaurt aromat cu menta, usturoi si ulei de masline (eu le-am pus pe deasupra o lingura de raita, care a mers perfect)
Enjoy!

11 comentarii:

  1. de unde ciupercile porcini uscate? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. eh, de la padure... :) (serios, din sat de la bunica, am cumparat in toamna vreo 4-5 kile de hribe uscate :)) anyway, vezi ca din cand in cand gasesti si la Carrefour, la raionul de chestii eco / bio, dar cel mai simplu e sa le iei congelate, la punga, de la Metro

    RăspundețiȘtergere
  3. Ah, sotia mea tb. sa vada reteta asta, ea e cu libanese food mult.
    Eu insa as vrea sa am cutitul ala.......oh, il vreau acum :))
    Noi avem un Sabatier, excelent cu adevarat, insa ce ai tu e peste, recunosc.
    Dar e cam 200-300 daca nu si mai mult aici in Irlanda un astfel de cutit, asa ca e bun si Sabatierul nostru, care a fost vreo 30-40, cred.
    Oricum, felicitari ptr. cutite. Fiindca stiu bine ce inseamna sa tii in mina in bucatarie un astfel de cutit. Se bucura stomacul din prima :)).

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi salta inima de bucurie cand vad ca gatiti si retete vegetariene/vegane! :)
    Arata super bine si cred ca au si fost incredibil de gustoase! Yummy!

    RăspundețiȘtergere
  5. @Cristi: daca-l vrei atat de tare, da un click aici http://is.gd/7QcmV si comanda-l :)) majoritatea sunt in jur de 100e, cu exceptia cutitului mic, care e in jur de 60e si a cutitului cel mai mare, care bate spre 200e

    @G girl: daa, very yummi, le-am dus la birou si au facut senzatie printre colegii cei norocosi care au apucat sa le guste :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu credeam sa fie barbat pe lumea asta care sa fie asa de rabdator incat sa invarta la sarmale din foi de vita. Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  7. Brandusa, mie mi s-au parut foarte usor de rulat si nu mi-au pus rabdarea la incercare niciun pic. sincer, mai mult m-a testat rata la cuptor din punctul asta de vedere, de m-am tot invartit pe langa ea ca un leu in cusca in alea 2 ore cat i-a luat sa se rumeneasca :))

    RăspundețiȘtergere
  8. Draga Florin, desi am gatit multe din retetele postate de tine pe blog (iti multumesc in mod deosebit pentru reteta supei de mustar), nu am comentat niciodata pana acum, din lipsa de timp. Tin sa-ti multumesc pentru minunatele retete (vegetariene) pe care le postezi si mai ales pentru cele din bucataria orientala, pe care o iubesc. Ma bucur tare mult ca ti-am descoperit blogul. Ce-mi place in mod deosebit la tine este abundenta detaliilor pe care ni le oferi la fiecare reteta incat e practic imposibil sa nu ne iasa;) Eu una iti multumesc ca existi!:)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...