In general exista tendinta de a considera fructele de mare (si in particular scoicile) drept foarte greu de pregatit, motiv pentru care foarte multa lume le ocoleste discret in supermarkets. Deoarece acesta este un mit cat se poate de gresit, ma voi stradui sa il demontez cat imi sta in puteri cu o serie de retete ultra simple si cu “wow!” efect garantat.
Probabil ca cea mai raspandita metoda de preparare a scoicilor este metoda mariniere, cu ulei de masline, vin, usturoi, shalote sau ceapa verde si patrunjel, dar despre aceasta metoda voi povesti alta data, mai ales ca a detaliat-o si Mazi aici.
Metoda de fata – Thai Coconut Mussels – este mult mai exotica, de inspiratie thailandeza (evident, doar din vina lui Bradut, care ne enerveaza pe toti din insula aia a lui... :)), dar care este la fel de usor de preparat si care are potential mai mare de impresionat musafirul, ca de altfel cam ca orice alta mancare asiatica.
In paranteza fie spus, daca nu sunteti foarte siguri pe calitatile voastre de Ratatouille, atunci o experienta culinara de sorginte exotica pe pielea prietenilor va poate oferi o scuza in plus daca ati dat-o putin pe langa, deoarece oricand puteti declara ca “asa mananca aia, dom’le”.
Revenind la scoicile noastre, vreau sa precizez ca e vorba de scoicile comune, also known as mussels, moules sau midii, pe care le puteti gasi la Metro (care are cea mai buna selectie de seafood din Romania by far) sau la Carrefour in forma proaspata (varsate sau la plasa, pe pat de gheata), in forma pasteurizata (la punga de plastic) sau congelate.
Din experienta mea, toate variantele de mai sus produc un rezultat foarte bun. Personal prefer varianta congelata, deoarece Bucurestiul nefiind tocmai aproape de mare, sansele ca scoicile alea “proaspete” sa fie dubioase sunt mai mari. De asemenea, cele congelate au mult mai putine incrustatii pe cochilie si alge in interior, plus ca nu trebuie decongelate inainte de preparare, dar in fine, fiecare alege ce vrea (eu am ales pentru reteta asta 1kg de scoici la punga, pasteurizate, ca aratau foarte bine pe patul de gheata).
Btw, daca cititi prin cartile de retete sau pe net ca scoicile care se deschid atunci cand le spalati trebuie aruncate, sa stiti ca aia se refera la scoicile proaspete care sunt vandute cat se poate de vioaie si miscatoare, ceea ce nu e cazul cu cele care se gasesc pe la noi, care au tendinta sa se deschida cam toate cand le spalati (eu am aruncat aproape o cutie intreaga pana sa ma prind ca sfatul respectiv nu se aplica la scoicile mele). Regula de baza e ca trebuie sa le aruncati doar daca miros suspect (o sa va dati seama imediat la ce ma refer daca dati peste asa ceva).
Acum ca am lamurit ce scoici vom gati, hai sa vedem cu ce si cum le preparam.
Ingrediente (cantitati pentru 2 persoane):
- 1 kg scoici in cochilie (fresh, pasteurizate sau congelate - Metro)
- 400g lapte de cocos (o cutie - Metro sau Mega Image)
- 2 fire de lemon grass (partea alba, de jos - Metro)
- 1 shalota (merge si ceapa de apa sau chiar ceapa verde - Metro)
- coaja de la doua limes (curatata subtire, doar partea verde; in reteta originala se folosesc frunze de kafir lime, dar la noi din pacate nu se gasesc)
- o mana de chives (un fel de ceapa verde foarte subtire, care arata cam ca o iarba - Metro)
- 1 lingura de sos green curry (la borcan - Mega Image)
- 1 lingura de radacina de coriandru tocat (optional, ca se gaseste mai greu la noi)
- o mana de frunze de busuioc proaspat (Metro)
- 2 linguri de sos de peste (fish sauce - Mega Image)
- 1 lingura de zahar
Aceste ingrediente sunt foarte usor de gasit la Metro si la Mega Image si majoritatea se pastreaza foarte bine, asa ca sfatul meu este sa le cumparati si sa le aveti la indemana mereu (spre exemplu, lemon grassul, ingredient de baza in bucataria thailandeza, se pastreaza foarte bine curatat si apoi congelat intr-o punga de plastic cu zip lock).
Un alt sfat, valabil in general pentru oricine care vrea sa se apuce de gatit, este sa va pregatiti mai intai toate ingredientele si sa le puneti la indemana in boluri, castronase sau cutiute de plastic (nu mai spun ca daca vreti sa si documentati toata treaba, un family shot cu toate ingredientele zambind duios inainte sa fie trecute prin foc si sabie contribuie la impresia artistica).
Preparare efectiva (10 min + 10 min de pregatire):
- spalati scoicile si curatati-le cat puteti de bine de incrustatii si de algele care ies din ele (la scoicile congelate acest pas nu este necesar, deoarece ele se pun direct congelate in tigaie)
- taiati lemon grassul in bucati de cca 3-4 cm si apoi zdrobiti bucatile cu latul cutitului, ca sa elibereze uleiurile aromate
- tocati shalota (nu foarte marunt) si taiati chivesul in bucati de cca 2-3 cm
- curatati coaja de lime si tocati busuiocul (ca pe patrunjelul de ciorba)
- turnati laptele de cocos intr-un wok (sau intr-o tigaie adanca), adaugati lemon grassul, chivesul, shalota, zaharul, o ligura de sos curry, o lingura de coriandru tocat si doua linguri de sos de peste si lasati pe foc pana incepe sa fiarba, amestecand des (mai ales la wok, care se incinge foarte tare si rapid).
- adaugati scoicile, amestecati bine, dupa care acoperiti cu un capac potrivit si lasati sa se inabuseasca la foc mic cca 5 minute
- adaugati busuiocul tocat, amestecati bine, mai lasati inca 30 de secunde pe foc, dupa care serviti direct intr-un castron adanc (nu uitati de linguri pentru sos si un castron extra pentru pus cochiliile goale)
Enjoy!
I love thai food! Thai-ul m-a invatat notiunea de spicy, apoi l-am inselat cu mancarea coreeana, kimchi-ul nu e nici el de inlaturat la spiciness :)) Multumesc pentru reteta ^_^
RăspundețiȘtergerecu placere! urmeaza Tom Kha Gai (cea mai buna supa din lume dupa parerea mea) si Pad Thai :)
RăspundețiȘtergereOh doamne..ma saturasem de bloguri cu gospodine , in sf un baiat :d Felicitari pentru retete si succes in continuare ! EstI CraZy Cookerrr
RăspundețiȘtergerethanks! :) si daca tot ai adus vorba de baieti la cratita, baga un click si pe la prietenul Copolovici (http://www.pranzuldincaserola.ro/), care deja a urcat in alta categorie, de bucatar cu emisiune pe Realitatea :)))
RăspundețiȘtergereSa te vad cum gasesti galangal pt. Tom Kha Gai:)) E super buna desi recomand Tom Kah Koong cu creveti, e geniala:D Ai un blog super;-) Sa-mi spui si mie daca gasesti galangal:)) Merge inlocuit cu ginger daca nu gasesti, dar aroma e diferita:)
RăspundețiȘtergereTom Kha Koong e similar cu Tom yam kung nam khon (Prawn tom yam with coconut milk)
RăspundețiȘtergere*reeditat:-p
pai galangal nu gasesti in Romania, asa ca exista doua solutii: comanzi de pe net de la un magazin care sa faca delivery si in Ro (destul de scump, dar se poate) sau inlocuiesti cu ginger (gust diferit, dar compensezi cu mai mult suc de lime) :)
RăspundețiȘtergereOh ce pofta mi-ai facut. Foarte faina inspiratie, merci.
RăspundețiȘtergere