marți, 10 noiembrie 2009

SCOICI GRATINATE LA CUPTOR

Asa cum v-am promis, continuam serialul dedicat scoicilor cu inca o reteta incredibil de simpla si de mare efect.
Ideal, aceasta reteta se face cu greenshell mussels, care sunt tot un soi de midii dar mai mari si cu cochilia verde, dupa cum le spune si numele. Deoarece locul lor de bastina e prin apele sudului de pe langa Noua Zeelanda, la noi ajung congelate la cutie si se gasesc in Metro sau in Carrefour (cca 60 de lei cutia de 1 kg).
Avantajul midiilor cu cochilie verde e ca sunt mai mari si mai carnoase fata de midiile obisnuite, iar in cutie vin sub forma de half shell, ceea ce inseamna ca intra mai multe la 1 kg fata de scoicile cu cochilia intreaga, dar nu-i bai daca nu gasiti, pentru ca reteta merge si cu midi obisnuite (desfacute in doua si pastrat doar o parte din cochilie) sau cu scoici St Jacques (pe care le stiti din logoul Shell si care se gasesc fresh la Metro la cca 50 lei kg).
Acestea fiind zise, sa trecem la treaba.
Ingrediente (pentru 4 persoane):
  • 1 kg de green shell mussels (sau de alt tip, in jumatate de cochilie)
  • 1 bucata de parmezan (un triunghi de cca 150-200g; se gaseste preambalat si portionat in supermarkets)
  • 150g de branza moale dar cu gust puternic (gruyere sau gouda de exemplu)
  • 150g de mozzarella
  • 150g (1 jumatate de sticla) de sos “thousand islands” (de preferinta de la Heinz; daca nu gasiti,  va puteti face si singuri din 1 parte maioneza amestecata cu 1/3 parti ketchup si 1/4 parti Tabasco la care adaugati un ou fiert, cateva masline, un sfert de ceapa si un castravete murat, toate tocate cat mai marunt posibil sau date prin blender)
  • 2 legaturi de patrunjel
  • 3-4 catei de usturoi (aici se poate si mai mult daca n-aveti vampiri prin casa :))

Preparare (cca 10 minute + 10 minute de pregatire):
  • Incalziti cuptorul in prealabil la 240 de grade (foc mare la cuptorul cu gaz)  pt cca 10 minute
  • In timpul asta puneti folie de aluminiu in tava mare de cuptor si apoi asezati scoicile congelate “cu verdele-n jos” pe randuri (dintr-o cutie de 1 kg ies cam 3 randuri de 8-10 bucati, exact cat sa umple tava)

  • Acoperiti scoicile cu o alta bucata de folie si bagati tava la cuptor pt cca 7-8 minute, pana se dezgheata scoicile (aveti grija sa verificati din cand in cand, ca sa nu cumva le gatiti in loc sa le dezghetati, ca devin cam neplacute omului daca sunt overcooked) (evident, acest pas nu este necesar daca folositi scoici proaspete)
  • In timpul asta preparati umplutura de gratinare, amestecand intr-un castron parmezanul si cele doua tipuri de branza moale (rase pe razatoarea mica sau medie) cu usturoiul (trecut prin zdrobitor) si patrunjelul tocat, la care adaugati jumatatea de sticla de sos “thousand islands” si omogenizati toata treaba cu o lingura.
  • Scoateti tava cu scoicile din cuptor (lasati cuptorul sa mearga in timpul asta), inlaturati folia superioara si lasati-le putin sa se raceasca (atentie cand scoateti folia de sus, ca e posibil sa se acumuleze aburi fierbinti daca initial ati acoperit tava cum trebuie)
  • Dupa ce s-au racit incepeti sa le umpleti cu amestecul pregatit anterior (cca 1 lingura de amestec pe bucata, cat sa se acopere frumos pulpa si sa se umple toata cochilia, dar aveti grija sa calculati cat sa va ajunga umplutura pentru toate scoicile) si le asezati inapoi in tava.
  • Dupa ce le-ati umplut pe toate, le bagati din nou la cuptor, de data asta fara folia superioara, si le lasati pana cand umplutura formeaza o crusta golden brown foarte placuta ochiului, dupa care le scoateti, le asezati frumos pe un platou de prezentare si le serviti cu o jumatate lamaie sau lime.
Enjoy!

10 comentarii:

  1. vaaai, cat de bine arata! sunt absolut disperata dupa tot ce inseamna seafood, asa ca deja imi ploua in gura! i must cook myself some of this! felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  2. Super :D Inca ma mir ca le mamanca cineva si in Romania. Cand merg la magazin sa cumpar se uita ciudat la mine. Cineva a intrebat: "Sunt bune? Cum le mancati?"

    Reteta belgiana cu bere si cu telina e o nebunie. Ne aduceau si o tona de cartofi prajiti dar dupa mine nu prea merge.

    La Istanbul pe strada sunt vanzatori ambulanti cu Midii Umplute (Stuffed Mussles – Midye Dolma) - cu orez si seminte de pin, usor picante. Le deschide si stoarce un pic de lamaie. 50 centi bucata = 25 euro centi :D
    Am facut si eu dar e greu ca in Ro sunt mici midiile fata de cele din Istanbul.

    RăspundețiȘtergere
  3. da, belgienii sunt renumiti pentru midiile lor. la fel si pentru cartofii prajiti, care sunt old school, curatati si taiati atunci, pe loc, nu congelati tip McDo. in plus se pare ca ii prajesc de doua ori sau ceva de genul (o sa ma interesez direct la sursa si revin).

    eu iau midii congelate (jumatati gata curatate) de la Metro la cutie de carton si sunt ok ca marime. nu chiar ca green shells pe care le gaseam in Polonia, dar mai ok decat alea mici si amarate care se vand la punga (alea merg doar la tigaie, cu vin sau cu lapte de cocos :))

    RăspundețiȘtergere
  4. habar nu aveam ca exista si asa midiile
    dar asrea curatate au ambele jumatati de carapace (nu stiu sigur cum se numeste)?
    daca nu au atunci nu poti sa faci umplute

    asa e, alea mici sunt perfecte pentru tigaie cu vin sau bere ca se desfac si lasa zeama aia buna :)

    RăspundețiȘtergere
  5. da, au jumate de carapace, exact ca cele din poza, doar ca sunt putin mai mici

    RăspundețiȘtergere
  6. Am servit scoicile aseara. Am identificat cutia de carton de la Metro dar am avut ceva emotii pana cand am desfacut-o dar s-au dovedit a fi destul de carnoase.
    Au avut mare succes, inclusiv in cazul unui prieten "anti-scoici convins" care a produs in farfurie - cu mandrie - cateva cochilii sacrificate..
    Am produs sosul in casa pentru ca s-a intamplat sa am in frigider toate ingredientele, chiar de la heinz si un borcan de castraveti murati. A iesit foarte bun, mult ma "rustic" decat cel gata preparat.

    RăspundețiȘtergere
  7. bravo! any pictures cu scoicile? :))

    RăspundețiȘtergere
  8. Din pacate n-am fost pe faza.. Data viitoare! Adevarul e ca erau asa de frumoase si rumene in tava ca ar fi meritat imortalizate! :-)

    RăspundețiȘtergere
  9. well, iata inca un motiv sa repeti toata distractia :))

    RăspundețiȘtergere