vineri, 18 noiembrie 2011

BREAD PUDDING CU SOS DE BOURBON


Dintre toate restaurantele din Romania pe care am avut ocazia sa le vizitez, pot sa va spun cu mana pe inima ca JW Steakhouse de la Marriott (deschis in primavara) m-a impresionat cel mai tare si mi s-a parut by far cel mai bun, absolut toate preparatele de aici fiind exceptionale. In plus, experienta pozitiva a fost accentuata si de simpatica echipa care ne-a invitat si ne-a suportat intrebarile, echipa condusa de Nicu Lică, un executive chef roman foarte tanar si extrem de talentat si dedicat meseriei, lucru cat se poate de imbucurator pentru viitorul culinar al urbei noastre.
Nicu Lică, Executive Chef JW Marriott Bucharest Grand Hotel

Dupa ce am avut ocazia sa ne bagam nasul prin toata bucataria, sa vedem halcile de carne USDA choice quality trecute prin cutit si apoi prin broilerul impresionant si sa admiram din spatele bucatarilor cum se prepara un crab cake sau niste onion rings dementiale, ne-am asezat la masa unde am fost coplesiti de bunatati care mai de care mai spectaculoase, dintre care mie unul mi-a cazut cu tronc o minunata prajitura numita Bettie's Bread Pudding, atat de buna incat m-am alintat cat am putut eu mai bine pe langa Nicu pana l-am facut sa promita ca o sa share with the group reteta cu pricina, promisiune pe care intr-un mod admirabil si-a respectat-o, in ciuda faptului ca se jurase solemn ca la el pe blog n-o sa publice retete ci doar experiente din viata de chef.
The original Bettie's Bread Pudding, by JW Steakhouse


Daca inca n-ati avut ocazia sa ajungeti pe la JW Steakhouse, recomandarea mea calduroasa ar fi s-o faceti cat mai curand, chiar si daca mergeti doar pentru acest minunat bread pudding, desi ar fi pacat sa nu gustati tartarul senzational, facut din Angus beef tocat in mod traditional, la satar, crab cake-urile geniale, cu carne de crab chunky si suculenta si cu un sos minunat, onion rings-urile prezentate sub forma de pagoda, facute din cea mai mare ceapa vazuta de mine vreodata, cele mai proaspete si mai gustoase stridii din Romania si, desigur, fripturile de vita atat de bune incat mi-e greu sa le gasesc niste epitete care sa exprime cum trebuie epifania culinara pe care-o s-o aveti dupa ce le veti gusta.
The onion rings pagoda

Desigur, calitatea vine si cu un pret pe masura, asa ca sa aveti grija sa mergeti cu cardul plin, deoarece JWSH nu este unul dintre cele mai ieftine restaurant din Bucuresti, cu preturi comparabile (si pe alocuri chiar mai mari) cu cele de la Londra (unde functioneaza celalalt JWSH din Europa), insa trust me, pretul platit se justifica cu varf si indesat prin experienta culinara oferita. O alternativa relativ mai prietenoasa ca pret vs meniul a la carte este brunch-ul de la JWSH, unde cu 185 de lei de persoana va puteti bucura de toate aceste minunatii (bubbly wine si Bettie's Bread Pudding included)
USDA quality beef (best in town)

Revenind la Bettie's Bread Pudding, n-o sa va mai tin mult in asteptare si o sa trec direct la reteta, pe care practic am aplicat-o ad literam dupa indicatiile postate de Nicu pe blogul sau, cu mentiunea ca am scalat cantitatile la un sfert din reteta originala, cat sa ajunga intr-o zona mai prietenoasa pentru o bucatarie normala, unde e foarte periculos sa ai la indemana 40 de portii de bread pudding si vreo 2 litri de sos de bourbon. :)

Aceasta reteta este extrem de simpla, practic nu necesita niciun fel de skill culinar deosebit, si este de asemenea foarte greu de ratat, asa ca va conjur sa-i dati o sansa cat de repede puteti, atat acasa, urmand indicatiile de mai jos, cat si la JW Steakhouse, unde costa doar 22 de lei.

In fine, vreau doar sa va mai spun ca in meniul de deserturi de la JWSH sub Bettie's Bread Pudding scrie "if you don't love it, it's on us", ceea ce practic spune totul despre aceasta minunatie. :)

Ingrediente (pt o tava de pudding, cca 10 portii)
Bread Pudding
- 500 ml lapte
- 200 ml smantana dulce (eu am folosit Dorna)
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 70 g zahar plus 45 g zahar
- 70 g unt topit, si in plus pentru tava
- 60 g miere
- 0.5 kg croissante de o zi vechime (eu le-am luat la punga de la Carrefour, raionul de paine) taiate cuburi de 4cm (alternativ se poate folosi si cozonac ma vechi sau chiar paine de o zi)
- 100 g stafide, tinute in apa (sau bourbon, rom, etc) si strecurate (daca ati uitat sa le tineti in apa inainte sa va apucati de treaba, puteti sa le bagati impreuna cu lichidul cateva secunde la microunde si se vor inmuia imediat)
- 225 g miez nuca tocat
- 4 lingurite scortisoara macinata
- 1 ou batut

Sos de Bourbon
- 225 g zahar
- 115 g unt
- 115 g sirop de porumb sau miere (eu am folosit miere)
- 45 ml apa
- 1 ou batut
- 60 ml bourbon (reteta originala cere Maker's Mark, dar merge si alt bourbon, precum Jim Beam sau Four Roses, sau chiar Jack Daniel's)

Preparare (1 ora + 45 min de pregatire)
Bread Pudding
- amestecati intr-o cratita untul cu laptele, smantana dulce, esenta de vanilie si 70g de zahar la foc mic pana se dizolva untul, apoi adaugati mierea si amestecati pana se dizolva si ea, dupa care aduceti la fierbere si luati cratita de pe foc.
- lasati sa se raceasca putin si apoi adaugati oul batut, temperat cu putin lichid cald (puneti progresiv cateva linguri de lichid cald peste ou si amestecati permament, sa nu se coaguleze oul si sa ajunga la o temperatura apropiata de cea a lichidului) iar apoi amestecati-l in lichid
- intr-un bol mare amestecati croissantele (taiate in bucati de cca 4-5 cm) cu stafidele (inmuiate si strecurate) si cu amestecul lichid obtinut si lasati-le sa se inmoaie cca 30min
- in acest timp amestecati intr-un bol scortisoara cu nucile pisate si cu restul de 45g de zahar si ungeti cu un o tava relativ mare, cu peretii inalti (eu am folosit o tava din sticla termorezistenta)
- transferati croissantele inmuiate in tava unsa cu unt, presarati pe deasupra amestecul de nuci, zahar si scortisoara si bagati tava la cuptorul (incalzit in prealabil la 175C)  pt cca 45-60min (sau pana cand o scobitoare infipta in mijlocul puddingului iese curata)
- lasati sa se raceasca si apoi taiati puddingul in patrate si serviti cu sosul de bourbon (la temperatura camerei) si eventul cu o cupa de inghetata de vanilie sau de dulce de leche

Sos de Bourbon
- topiti untul cu zaharul intr-un bain marie, apoi adaugati mierea (sau siropul de porumb, daca aveti) si apa si gatiti la foc mediu pana cand zaharul este topit si amestecul atinge temperatura de 80 grade.
- luati de pe foc si adaugati putin cate putin ou pana il incorporati, amestecand permanent, pentru a preveni ca oul sa se inchege.
- raciti amestecul la temperatura camerei, adaugati bourbonul si amestecati bine.
- tineti sosul la temperatura camerei si serviti-l in aceeasi zi (btw, e atat de bun incat il puteti manca pe tot direct cu lingura din cratita, fara prea mari eforturi :))
My take on Bettie's Bread Pudding

Enjoy!
(and thanks, Nicu! :))

11 comentarii:

  1. Superba! O incerc negresit! Obligatoriu cu croissante!
    Mi-a facut placere sa descopar si blogul lui Nicu.

    Am mancat acum cativa ani un bread poudding la Belagio in Las Vegas, absolut senzational! De-atunci am mai gustat prin diverse locuri, am incercat si acasa si desi unele rezultate erau ok, nicio experienta n-a mai fost atat de speciala.

    RăspundețiȘtergere
  2. o reteta interesanta
    off-topic: as vrea sa-mi cumpar termometru pt. cuptor si termometru pt. carne, poti sa-mi oferi o recomandare ?

    RăspundețiȘtergere
  3. eu mi-am luat termometru de cuptor de la Kitchen Shop din galeria Carrefour Baneasa si termometru de carne de la Ikea (care intre timp nu mai au), dar gasesti si online, fie pe Amazon, fie aici sau aici

    RăspundețiȘtergere
  4. De-ncercat urgent! Suna mult mai mult decat delicios...

    RăspundețiȘtergere
  5. Geniala prin faptul ca e simpla si in acelasi timp ff gustoasa..am incercat-o de 2 ori si am avut un succes rasunator

    RăspundețiȘtergere
  6. Prajitura e geniala. Dar nu gasesc burbonul nicaieri.. Poti sa ma indrumi catre un magazin unde gasesc Makers Mark?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. poti folosi orice bourbon, dar daca vrei Maker's Mark il poti comanda de aici

      Ștergere
  7. Florin, mi-a placut f mult postul ds JWSH, imi pare un loc profi si prietenos :-). M-ai facut sa ma gandesc serios la o vizita la ei, cand ma voi re-imprieteni cu carnea de vita . De fapt, cu carnea in general :-).
    Croissantele Carrefour au margarina, iti mai aduci aminte? La Real am gasit numai cu margarina si vreau s-o evit, puddingul fiind in principal destinat celui mic :-).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. trust me, carnea de la JWSH poate converti si veganii convinsi :))

      Ștergere