Inainte de toate trebuie sa va marturisesc ca relatia mea cu supa tom yum goong nu a fost de genul dragoste la prima vedere, deoarece datorita combinatiei de iute cu acrisor cu care se lauda, la inceput ea nu m-a atras absolut deloc, evitand-o sistematic de cate ori aveam ocazia si ratand astfel o experienta culinara de exceptie.
Desigur, atunci cand am gustat-o prima oara oarecum fortat de niste imprejurari pe care o sa vi le povestesc imediat, aceasta supa si-a castigat definitiv un loc intre preferintele mele, fiind insa putin in urma minunatei supe tom kha gai din punctul meu de vedere. La nivel mondial insa, aceasta supa iute-acrisoara, aromata perfect de mixul de ingrediente specifice, este cel mai raspandit si apreciat fel de mancare din Thailanda (si Laos, cele doua tari impartindu-si frateste paternitatea asupra ei).
Prima mea intalnire cu tom yum goong s-a nimerit sa fie si prima oara cand am gatit-o, fiind invitat acum ceva vreme la o demonstratie de arta culinara Thai sustinuta de Vinai Sookma, unul dintre chef-ii de la celebrul restaurant Blue Elephant din Londra (si maestru al sculpturii decorative in fructe), sub patronajul Ambasadei Thailandei si al Autoritatii Pentru Turism a Thailandei.
Sincer, nu stiu exact prin ce imprejurare am ajuns sa fiu invitat la acest eveniment, deoarece in afara de mine toti ceilalti participanti erau chefs sau sous-chefs pe la diverse restaurante din toata tara, care mai de care mai prestigioase. In fine, ca sa n-o lungesc prea tare, evenimentul a inceput printr-o demonstratie oferita de chef Vinai, in care acesta a pregatit trei feluri printre care si aceasta supa tom yum goong, dupa care toata lumea a gustat din preparate si apoi fiecare a trebuit sa-si aleaga un preparat si sa-l gateasca pe loc in maxim o ora (cam ca la Top Chef la proba de foc, asa :)).
Probabil ca deja v-ati dat seama ca in ciuda reticentelor pe care le aveam pana atunci, dupa ce am gustat din supa am ales-o imediat si am reusit (spre surpriza mea, dar mai ales a celorlalti participanti, care mai de care mai galonati dar din pacate pentru ei nu prea experimentati in bucataria asiatica) sa obtin locul doi si calduroase felicitari din partea juriului format din chef Vinai, un reprezentant al autoritatii pt turism, un reprezentant al ambasadei si mama acestuia, o doamna respectabila care desi nu vorbea nicio limba de circulatie, a tinut neaparat sa-mi stranga mana si sa-mi povesteasca (cred eu, si nimeni nu poate sa ma contrazica in lipsa de traducator :)) ca supa mea i-a adus aminte de tinerete si de cum ii gatea mama ei. :))
In fine, important nu e ca am castigat doar locul doi si o diploma cu felicitari, in vreme ce locul intai (castigat pe merit de chef-ul de la Continental Forum din Sibiu) a primit o excursie in Thailanda, ci ca am descoperit frumusetea acestei supe, pe cat de simpla la prima vedere, pe atat de complexa si interesanta la degustare.
Daca aveti curiozitatea sa cautati pe net sau sa rasfoiti niste carti de bucate Thai, o sa descoperiti ca aceasta supa are zeci de variante si variatiuni, oarecum la fel ca si supa noastra de perisoare (spre exemplu, fiecare dintre cele 4 carti de bucate Thai pe care le am acasa propune o varianta usor diferita), dar in cele ce urmeaza o sa va prezint reteta pe care am invatat-o de la chef Vinai, care mie unul mi se pare exceptionala si deosebit de simpla.
Singura problema cu aceasta supa (si cu bucataria asiatica in general) este gasirea unor anumite ingrediente (in special galangal si frunze de kaffir lime) care sunt usor mai complicat de procurat. Eu unul m-am aprovizionat de la Londra (Whole Foods sa traiasca!), dar intre timp am descoperit si un magazin online din UK care livreaza si in Romania la un pret modic (in jur de 8 lire livrarea, doar sa le comandati pe mail, ca formularul de comanda automata e cu curca la raze si da un cost de livrare de 120 de lire :)).
UPDATE: frunze de kaffir lime puteti gasi si la acest magazin online din Romania, 4 lei pt 5g; tot aici gasiti si pasta tom yum gata preparata
Ingrediente (pentru 4 pers)
- 3-400g creveti (merg perfect si cei decorticati si congelati) - ca variatie in loc de creveti puteti folosi si 2-3 pulpe de pui fara piele, dezosate si taiate in bucati de 3-4cm, doar ca atunci supa se va numi tom yum gai
- 10-12 ciuperci taiate in felii subtiri (sau 2 cutii de ciuperci din acelea subtiri si elegante, care au aparut recent la Mega Image si la Metro)
- 6-8 rosii cherry, taiate in doua
- 3-4 fire de lemongrass (doar partea alba, de jos, curatata de frunzele tari de la exterior; gasiti la Metro sau la Piata 1 Mai)
- 6-8 frunze uscate de kaffir lime (3-4 daca sunt proaspete), curatate de codita; daca nu gasiti, puteti folosi coaja de la 4-5 limes (doar partea verde, rasa subtire)
- 4-5 felii de galangal (de cca 1cm grosime); daca nu gasti, puteti folosi si ghimbir, desi substitutia nu este neaparat perfecta (e ca si cum ati inlocui mandarine cu pomelo, sunt tot citrice, dar au un gust diferit)
- 3-4 linguri de sos de peste (se foloseste pe post de sare, gasiti la Mega Image)
- zeama de la 3-4 limes
- 2-3 ardei iuti
- 1-2 lingurite de pasta de chili (traditional se foloseste nam prik pao, dar puteti folosi orice alta pasta de chili aveti la indemana)
- 4-5 fire de coriandru
- 3-4 fire de ceapa verde, taiate in diagonala in bucati de 2-3cm
- 2 litri de apa
Preparare (20 min + 10 min de pregatire)
- puneti apa la fiert intr-o oala medie sau intr-un wok
- zdrobiti lemongrass-ul cu dosul cutitului si rupeti frunzele de kaffir lime si apoi adaugati-le in apa clocotita alaturi de feliile de galangal si lasati sa fiarba cca 10 min
- strecurati lichidul infuzat (daca doriti; in general se face acest lucru deoarece ingredientele folosite la aromatizare nu se mananaca, dar multi nu prea stiu asta si se chinuie sa manance si bucatile de lemongrass sau galangal care le ajung prin farfurie, experienta nu tocmai placuta :)) si adaugati ciupercile si rosiile cherry
- lasati sa fiarba cca 5 min, dupa care adaugati si crevetii, apoi opriti focul (crevetii sunt gata foarte repede, ei se gatesc chiar si dupa ce ati stins focul) si adaugati sosul de peste, zeama de lime si pasta de chili (amestecata cu putin ulei, daca e prea uscata), regland cantitatile dupa gust (gustul trebuie sa fie in acelasi timp acrisor, sarat si iute, cu o nota dulce la final)
- adaugati firele de coriandru si ceapa verde si serviti fierbinte, alaturi de cativa ardei iuti (pentru amatorii de senzatii extreme) si de niste felii de lime
(scuze pentru repetarea si calitatea pozei, dar e singura pe care o am si e facuta cu telefonul :))
Enjoy!
My favorite .....
RăspundețiȘtergereI will cook it tonight !
Thank you !
you're welcome! :) (btw, tu de unde-ti iei galangal si kaffir lime leaves?)
ȘtergereSuper arata! Desi are ingrediente alese si mai greu de gasit, sper sa reusesc sa o pregatesc odata! :)
RăspundețiȘtergerecand spui ciuperci pare ca te referi la champignon .Sau ma insel.
RăspundețiȘtergereda, poti folosi orice fel de ciuperci. eu am mixat champignon cu ciuperci asiatice, aparute recent pe la Metro si Mega Image
ȘtergereO da, ghici cu ce o să mă ocup în weekend :)
RăspundețiȘtergereOn another note, sa ma scuze maestrul CMC, dar substitutia coaja de lime pentru frunze de kaffir nu functioneaza. Cele mai bune rezultate le-am avut cu frunze de kaffir congelate, pe care le gasiti in congelatoarele celor mai multe magazine de ingrediente asiatice (de obicei in Little China in Londra, Amsterdam sau Brussels), cam pe unde se tin si diversi pesti, aluaturi din faina de orez, etc. In RO nu am gasit inca frunze de kaffir. Cele uscate, din punctul meu de vedere, sunt useless. Uleiurile esentiale s-au dus la Buddha, iar contributia la gust e strict lemnoasa. Am avut o punga de 200g de frunze uscate de kaffir si le-am aruncat. Erau la fel de utile ca un topor fara coada.
RăspundețiȘtergereindeed, coaja de lime nu e un substitut perfect, dar e the best you can get daca nu ai frunze de kafir la indemana, fie ele si uscate. cum spuneam si in post, se pot comanda frunze de kafir proaspete din UK si ajung in cateva zile, dupa care se pastreaza in congelator. eu unul rehidratez frunzele uscate si le folosesc bine mersi, cu rezultate ok, asa ca ma gandesc ca poate ale tale erau prea vechi (am aruncat si eu o punga cu frunze vechi care nu prea mai miroseau a nimic).
ȘtergereUDe acord cu comentariul competent facut de Dl Evi
RăspundețiȘtergere.
Soțul meu ne-a părăsit pe mine și pe copiii mei timp de peste 6 luni, toată speranța s-a pierdut. Am crezut că nu mă voi mai întâlni niciodată cu soțul meu pentru că m-a blocat pe toate rețelele de socializare pe care le puteam folosi pentru a ajunge la el. Acest lucru m-a lăsat trist și cu inima frântă până l-am întâlnit pe Dr. Dawn. Acum, i-am explicat totul și ea mi-a promis că totul va fi bine în 3 zile, spre surprinderea mea, soțul meu a sunat și a început să cerșească la 3 zile după vrajă, acum soțul meu s-a întors acasă și mă tratează foarte bine și noi trăiți fericiți împreună acum, contactați-o pentru ajutor:
RăspundețiȘtergere*dacă vrei celor dragi.
*daca vrei sa ramai insarcinata.
*dacă vrei să vindeci vreo boală.
*dacă vrei o putere spirituală.
*Dacă doriți să opriți avortul spontan.
E-mail: dawnacuna314@gmail.com {+2348032246310}