marți, 12 octombrie 2010

CIORBA DE AFUMATURA CU TARHON

Initial m-am gandit sa pastreaz aceasta retete pentru cand o veni iarna, care in mintea mea e de undeva de pe la mijlocul lui noiembrie incolo, dar deoarece de cateva zile am dat drumul la centrala noaptea, azi dimineata era sa-mi ramana mana congelata pe manerul usii de la masina si parca am vazut si niste pinguini si foci pe strada cu coada ochiului, am ajuns la concluzia fireasca in ceea ce priveste aceasta ciorba, si anume ca i-a venit randul sa va stea pe masa ca sa va faca sa uitati de vara despre care cu regret va anunt ca ne-a parasit (chiar asa, unde e incalzirea aia globala cand ai nevoie de ea?).

Si pentru ca tot am adus vorba despre frig si masina, vreau sa le spun colegilor mei care ma invidiaza terbil de cand ne-am mutat la noul sediu de pe malul lacului ca avantajul de a sta aproape de job se imbina si cu dezavantajul de a nu ti se incalzi masina decat exact cand ai parcat in fata biroului si trebuie sa iesi din ea, dar sa nu divagam si sa revenim la ciorba de afumatura cu tarhon, aceasta minune culinara ardeleneasca de care eu unul ma declar indragostit forever si nu ratez nicio ocazie de a o savura la Bella Muzica din Brasov, acolo unde ne-am intalnit prima oara.

Aceasta ciorba este atat de delicioasa incat concureaza serios zurekul polonez la titlul de cea mai buna ciorba de iarna, dar nu trebuie sa ma credeti pe cuvant, deoarece, asa cum veti vedea in continuare, va desparte doar un scurt shopping si vreo ora de gateala de aceasta epifanie culinara. :)

Inainte de a trece la treaba, vreau sa-i multumesc lui Mazi deoarece postul ei cu ciolanul la cuptor mi-a adus aminte ca aveam ciorba asta in drafts de luni de zile si de asemenea vreau sa transmit si niste plecaciuni virtuale catre Los Burtillios, de unde am luat reteta.

Ingrediente (pt o oala medie de ciorba, cca 6-8 portii zdravene) 
- 1 kg afumatura (eu am folosit niste kaiser, niste ciolan afumat taiat de pe os si niste carnati afumati, de casa)
- legume de ciorba (2 morcovi, 1/2 de telina, 1 pastarnac, 2 ardei grasi, 2 cepe)
- 5 cartofi
- 5 oua (doar galbenusurile)
- 600 grame de smanatana (initial am folosit smantana normala, dar acum as pune smantana lichida)
- 2 linguri de tarhon maruntit (reteta originala se face cu tarhon murat in otet, dar eu am folosit tarhon uscat si mi s-a parut ok; next time insa o s-o fac cu tarhon in otet si promit ca o sa updatez postul in cazul in care mi se va parea ca sunt diferente notabile)

Preparare (70 min + 10 min de pregatire)
- curatati si apoi tocati legumele de ciorba si cartofii in bucati de cca 2-3cm (dice them, cum ar spune Jamie)
- tocati si afumatura in bucati similare si puneti-o intr-o oala medie spre mare impreuna cu legumele si apoi caliti toata treaba pentru vreo 10 min, cat sa iasa putin grasimea din afumatura si sa se imprieteneasca usor cu legumele
- adaugati apa rece cat sa acopere toata treaba si dati la fiert vreo 30 de min
- cat fierbe ciorba, separati galbenusurile si bateti-le cu smantana
- dupa vreo 30 de min luati cateva polonice (4-5) de supa fierbinte si turnati-le usor peste amestecul de smantana cu oua, amestecand permanent ca sa nu se inchege galbenusurile
- turnati amestecul inapoi in oala cu ciorba si mai lasati la fiert vreo 20 de min
- adaugati tarhonul, amestecati bine si mai lasati ciorba sa bolboroseasca inca vreo 10 min, dupa care luati-o de pe foc
- serviti-o fierbinte cu un colt de paine de casa facuta de voi sau luata de la Bacania Veche
Enjoy!

29 de comentarii:

  1. n-ai remarcat ca am spus ca aveam ciorba asta in drafts de cateva luni bune? si anyway, dieta mea n-are prea mare legatura cu ce gatesc, deoarece se gaseste cine sa se bucure de ce fac eu, trust me :) uite, de exemplu duminica am facut kunefe, un desert turcesc cu taietei de kadayf si cu mozzarella, ceva absolut genial, dar din care insa n-am gustat :))

    RăspundețiȘtergere
  2. vai de mine, ce buna trebuie sa fie!!! am un ardelean acasa pe care, cu siguranta, o sa-l dau gata cu minunatia asta... (la noi, in Dobrogea, se mananca slab si ciorbita asta suna a rapunerea ficatului, dar nu ma dau batuta... :))

    RăspundețiȘtergere
  3. pai ce-are tarhonul cu ficatul? poate doar palinca aia de merge la fix langa ciorba asta... :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Yummmmy :)

    Am tarhon in gradina, pus asa, din elan sau sa spun ca am, caci alor mei nu le place, iar eu il ador. Am si la borcan in otet :) pana si-o simpla ciorba de cartofi , asa groasa, smantanoasa cum se face in Ardeal (cel putin in zona mea) e o bunatate cu tarhon.

    Despre kunefe cand povestesti? :D

    RăspundețiȘtergere
  5. PS daca nu spui despre kunefe in viitorul apropiat, ma apuc de sapaturi virtuale. :))

    RăspundețiȘtergere
  6. era sa povestesc despre kunefe chiar azi, dar ca sa vezi, exact la beauty shotul de la final mi s-a terminat bateria de la aparat, si era pacat sa-i fac poza cu telefonul :) however, promit ca-i fac in seara asta (well, daca mai gasesc ceva de pozat in frigider) si revin cat se poate de repede cu povestea :)

    RăspundețiȘtergere
  7. buna e scuza asta cu frigu' sa ne dedam toti la groazavenii din astea :) cred ca ma duc si dau centrala mai incet, dupa care - asa, ca din senin - ii intreb pe ai mei ' da' o ciorba fierbinte, de afumatura cu tarhon nu vreti? :)

    RăspundețiȘtergere
  8. dadada, si dupa aia dai centrala la maxim si le faci si inghetata de lavanda cu miere la desert :))

    RăspundețiȘtergere
  9. In calitate de ardeleanca, therefore indeaproape cunoscatoare si iubitoare a ciorbelor cu afumatura subscriu la cele de mai sus. Ciorba de fasole boabe cu afumatura o condimentez tot cu tarhon si e senzationala. Cu tarhon in otet iese mult mai buna si nici nu e greu de gasit. Eu am un borcan de la mama dar am vazut si in piata Matache.
    In alta ordine de idei, felicitari pentru toate retetele minunate postate aici, sunt fan!
    Alina

    RăspundețiȘtergere
  10. thanx, Alina! :) o sa caut si eu la Matache sau poate o sa pun chiar la murat, daca mai gasesc tarhon fresh la Metro :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Am primit si eu un borcan de tarhon in otet de la soacra-mea, deci nu-mi ramane decat sa-l pun pe ajutorul de bucatar sa curete cartofii ;-)

    RăspundețiȘtergere
  12. Normal ca sunt diferente. Otetul din tarhon mai echilibreaza putin dulceata data de smantana si da acea savoare specifica a acestei ciorbe ardelenesti. Eu, de altfel, pun si cateva picaturi din otetul din borcan tocmai in acest scop. Tarhon verde (inca mai) gasesti in orice piata mai rasarita din Bucuresti.

    RăspundețiȘtergere
  13. ardelean ca sunt si io,smantana smantana,afumatura,afumatura da' 5 oua mi se pare tare de tot.ardelenii care ii stiu eu nu dreg ciorba cu smantana si ou.da' e drept ca eu sunt carcotasa si tu nu ai spus ca ciorba e ardeleneasca.

    RăspundețiȘtergere
  14. @pansy: da' stii cat e de mare Ardealul asta? de la Brasov si pana la Satu Mare tot Ardeal e, asa ca never say never, deoarece who knows de unde si cum sar ouale-n ciorba :))

    RăspundețiȘtergere
  15. Eu zic ca nu ar mai trebui fiarta ciorba 20 min. dupa ce arunci smantana cu galbenusuri in ea, din foto mi se pare ca s-a branzit smantana. Si eu dreg multe ciorbe in felul asta si cred ca secretul e sa o faci la urma, dupa ce ai tras-o de pe foc pt ca smantana fermentata se branzeste, aia dulce se comporta ok da' nu stiu daca se potriveste la ciorbele noastre.

    RăspundețiȘtergere
  16. s-a branzit putin ca era de la Danone, da' promit ca n-o sa se mai repete :))

    RăspundețiȘtergere
  17. Experienta, nu stiinta, imi spune ca, indiferent de provenienta smantanii in cauza, tot acelasi lucru se intampla daca o mai fierbi 20 de minute. Daca este smantana fermentata, bineinteles. Dar nu este numai smantana, ci si oul, daca se pune si albusul, se comporta la fel. Albusul este folosit la clarificarea supelor pentru un aspic aspectuos si transparent. Facand abstractie de aceste precizari, reteta este grozava (nu la dieta)pentru zile friguroase de toamna si voi incerca pentru fiul meu, ca sa-l testez la aroma cu tarhon. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  18. well, asa era reteta, asa am facut, dar promit ca data viitoare o sa pun smantana mai la final. cat despre tarhon, in ultima vreme e condimentul meu preferat dupa chimen :)

    RăspundețiȘtergere
  19. Smantana cu galbenusuri se pune ultima de obicei (poti sa o pui si cand ciorba s-a mai racit un pic, nu trebuie sa fiarba).
    Forget Danone, cel mai bine se leaga cu smantana grasa - ori "de casa" ori smantana lichida (de 15%)

    RăspundețiȘtergere
  20. Danone s-a uitat de mult, don't worry :)

    RăspundețiȘtergere
  21. executata,mancata.....foarteeee buna!!!si am primit si laude....:D happy me ,multumesc pentru retele tale spectaculoase :D

    RăspundețiȘtergere
  22. glad to make you happy, whomever you are :)

    RăspundețiȘtergere
  23. Miam, miam! Trebuie sa citesti reteta dupa ce ai mancat bine ca sa nu lesini de pofta. Si mie imi plac ciorbele cu afumaturi si tarhon si drese cu smantana dar din pacate am reusit sa primesc un "diabet" care imi interzice astfel de bunatati.Felicitari lui Florin pentru retete.

    RăspundețiȘtergere
  24. Ce bine arata!O idee foarte buna pentru sfarsitul asta de saptamana.Imi place foarte mult!

    RăspundețiȘtergere
  25. Buna Florin ...e prima data cand intru pe blogul tau....pe mine partea cu smantana nu ma deranjeaza foarte mult...eu folosesc smantana pentru gatit din aceea la cutie ...si o pun cam cu 5 minute inainte de a opri ciorbita...problema este ca tu ai pus cartofii prea devreme....eu stiu ca afumatura fierbe destul de greu...ca o ora si jumatate iar cartofii nu au nevoie de mai mult de 20 de minute....ceea ce inseamna ca , cartofiorii tai s-au cam facut mamaliga cum spune si mama mea care e bucatar de 27 de ani si de la care am invatat ff multe lucruri in ale bucataritului....oricum...din poza ciorbica nu arata rau...bafta in contiunuare

    RăspundețiȘtergere