Daca nu v-ati luat inca aceasta carte (de pe Amazon, mai ieftina, sau de la Carturesti, mult mai scumpa), v-o recomand calduros, deoarece mie mi se pare printre cele mai interesante (daca nu chiar cea mai interesanta) dintre toate cartile lui Jamie, si asta deoarece are o poveste in spate, nu e doar o colectie de retete si atat (ma rog, to be honest, cartile lui Jamie nu sunt deloc boring, dar asta are un extra something).
In plus, cartea este completata perfect de noua serie TV cu acelasi nume, care se difuzeaza as we speak in UK pe Channel 4 (available si la noi, pe caile internetului :)), fiecare episod fiind dedicat cate unei tari, la fel ca si capitolele cartii. So far n-am apucat sa vad decat primele doua episoade, in Marrakech si in Spania si trebuie sa va marturisesc ca am ramas foarte placut surprins, seria fiind foarte misto realizata, imbinand partea de travel cu cea de cooking local. In plus, e foarte misto ca poti gasi imediat in carte retetele gatite de Jamie in fiecare episod (plus multe altele care n-au fost filmate), impartite pe capitolele Spain, Morocco, Sweeden, Greece, France si Italy, de unde e si retea de fata, care se prepara in 3 minute si se poate servi atat ca starter cat si ca main course (caz in care puteti opta pentru doua portii de persoana :)).
Ingrediente (pentru 2 portii)
- 1 rosie mare, destul de coapta
- 1 legatura de busuioc, curatat de pe tulplini si spalat
- 1 pinch de piper proaspat macinat
- 1/2 lingurita de sare de mare
- 5 linguri de ulei de masline
- 1 lingura de otet, preferabil aromat (Jamie recomanda otetul de Jerez, iar intamplarea face ca eu sa fi avut exact otetul asta in casa, luat de la Mega Image)
- 1 bucata mica de branza feta sau de ricotta sarata (merge si cu telemea mai uscata putin, dar sa nu folositi clona de feta din aia la pachet de carton, ca e pacat; eu am gasit in supermarkets o feta produsa in Grecia si ambalata de La Dorna care este foarte, foarte ok, dar mai puteti gasi si la magazinul grecesc din Piata Floreasca sau la Mega Image)
Preparare (3 min + 2 min de pregatire)
- taiati rosia in felii de cca 5mm si asezati-le pe doua farfurii
- spalati busuiocul, curatati frunzele de pe tulpini si pastrati frunzulitele din varf pentru decor, la final
- puneti frunzele (rupte in bucati mici, sa mearga mai repede treaba) intr-un mojar impreuna cu sarea (desigur, ati putea face treaba asta si intr-un robot de bucatarie, dar ar fi pacat :))
- pisati-le pana se transforma intr-o pasta, nu neaparat foarte omogena (nici n-aveti voi muschi si nervi s-o frecati pana devine fina, asa ca don't worry :))
- adaugati progresiv uleiul de masline, amestecand constant
- adaugati otetul si apoi piperul (dupa gust) si apoi intindeti sosul rezultat peste feliile de rosie din farfurii
- presarati niste sfaramaturi de feta peste rosiile unse cu sosul de busuioc, si serviti apoi minunatele salate in forma de floricele tricolore in culorile Italiei, ornate cu frunzulitele din varful tulipinilor de busuoic
Enjoy!
damn', nu am rosii in casa si nici chef sa ies pana in piata! da' maine e musai :)
RăspundețiȘtergerebine macar ca ai busuioc :))
RăspundețiȘtergereefectul artistico-vizual e superb! transformatul busuiocului in pasta insa... cred ca o sa ma gandesc bine de tot inainte de a incerca :))
RăspundețiȘtergeresa stii ca e mai simplu decat pare, mai ales daca maruntesti busuiocul inainte sa-l pui in mojar (am iuncercat eu la pesto cu frunzele intregi si n-a fost easy :)). practic sarea face jumatate din treaba, deoarece granulele de sare actioneaza precum niste mici razatoare si transforma aproape imediat busuiocul in pasta, tu doar trebuie sa freci, apasand constant (nu miscare de sus in jos, tip ciocaneala, ca aia nu merge :))
RăspundețiȘtergerebusuioc am, rosii ... ioc :) maine sunt in piata!
RăspundețiȘtergereasta face omu' cind n-are menta, freaca busuiocu' ;)
RăspundețiȘtergerefăcut uşor, mâncat mult, plăcut tare!
RăspundețiȘtergereşi m-am gândit şi la o inginerie, să "frec" la fel busuiocu' şi la bruschete :)
numai bine!
da, cred ca merge perfect peste niste bruschete, eventual frecate cu usturoi mai intai si apoi acoperite cu niste mozarella si date putin la cuptor :))
RăspundețiȘtergereFara foc si bun...exact ce trebuie pentru caldura de afara. Multumesc pentru idee!
RăspundețiȘtergereperfecta!trebuie incercata!si feta aia la dorna zici ca e produsa in grecia?ca aia e singura veritabila pe care o gasesc in dulcele tirg al iesilor,in rest toate sunt produse pe baza de lapte de vaca,dar se vind sub denumirea de feta!
RăspundețiȘtergerefeta e trade mark grecesc la fel cum parmezanul e al italienilor, deci teoretic n-ar trebui sa se numeasca feta daca nu e facuta in Grecia. surpriza mea a fost ca asta distribuita de La Dorna e chiar the real thing, nu o copie locala si e foarte buna
RăspundețiȘtergerebtw, Jean Valvis, patronul La Dorna e cat se poate de grec, asa ca lucrurile incep sa faca sens, nu? :)
RăspundețiȘtergereda,cu informatia asta chiar se leaga...:))
RăspundețiȘtergereSuper blog,
RăspundețiȘtergereGatesti foarte bine te-as lua de barbat daca nu a-si avea unul:):)
sorry, dar sunt luat deja :))
RăspundețiȘtergereIeri am primit si eu Jamie does, nu am mai avut rabdare de la posta pana acasa, am inceput sa o rasfoiesc pe drum ... foarte cool cartea . Money very well spent :) abia astept sa fac cous cous-ul cu caise.
RăspundețiȘtergere