luni, 8 februarie 2010

MUSCHIULET DE PORC LA CUPTOR

Dupa atatea delicii exotice, iata ca a venit vremea si pentru un muschiulet de porc autohton, marinat cu simt de raspundere si apoi rumenit exemplar la cuptor, cat sa iasa roz si suculent la mijloc si incredibil de aromat la suprafata. :)

Aceasta reteta este teribil de simpla, iar secretul ei sta in timpul pe care carnea il petrece in frigider impreuna cu marinata, astfel incat sa apuce sa se imprieteneasca bine cu aromele. Deoarece marinata de fata este  inventata de mine la inspiratia de moment, va recomand calduros si voua sa nu va lasati descurajati daca nu aveti prin casa toate ingredientele care urmeaza si sa improvizati cu ce aveti la indemana, pastrand eventual ideea de baza.

Ingrediente (pentru 2-4 pers)
- 1-2 muschiuleti de porc (in general se vand la casolete cu doua bucati)
- 2 linguri de otet balsamic
- 2 linguri de sos Worcester
- 3 linguri de ulei de masline
- 1 lingurita de sos de soia
- 6-7 cuisoare
- 4-5 seminte de cardamom verde (zdrobite cu latul cutitului, ca sa elibereze aromele mai usor)
- 2-3 catei de usturoi (usor zdrobiti si ei)
- 2 linguri de tarhon uscat (sau frunzele de pe o legatura de tarhon proaspat)
- 2 lingurite de mix five spices (pueti inlocui cu 1 lingurita de scortisoara, 1/2 lingurita de chimen macinat si 1/2 lingurita de coriandru macinat)
- 50g unt (1 sfert de pachet)
- rosii, dovlecei, castraveti, tulpini de telina, rucola sau orice alte legume proaspete aveti la indemana, pentru salata

Preparare (45 min + 24h de lasat la marinat)
- amestecati toate ingredientele intr-un bol, puneti muschiuletii intr-o punga sigilabila (tip zip lock, au la Ikea; daca nu aveti, don't worry, puteti folosi orice punga legata la gura, doar sa aveti grija sa nu se verse prin frigider), turnati marinata peste muschiuleti, sigilati (sau legati) punga si lasati-o peste noapte in frigider (ideal e sa scoateti aerul din punga, astfel incat carnea sa stea in contact perfect cu marinata)
- a doua zi incalziti cuptorul la 180C (foc mediu spre mare) si apoi scoateti muschiuletii din punga si asezati-i pe o tava de roast (tava cu grill)
- bagati tava la cuptor si apoi turnati apa fierbinte pe fundul tavii, sub grill (vaporii de apa vor pastra carnea moale si zemoasa si in acelasi timp apa din tava va retine stropii de grasime care vor curge din carne)
- dupa cca 40-45 min (folositi un timer sau alarma de la telefon) scoateti tava din cuptor si incercati muschiuletii cu termometrul de carne (a must buy, au la Ikea unul foarte bun si ieftin, care are si functie de timer), in portiunea cea mai groasa (introduceti tija termometrului orizontal, cca 8-10 cm prin capatul gros al muschiuletilor, cu grija sa nu se atinga de tava sau de gratar)
- in momentul in care temperatura interioara a ajuns la 70C, muschiuletii sunt gata (temperatura interioara pentru medium rare este de fapt 76C, dar carnea continua sa se incalzeasca in interior cu 5-6C si dupa ce a fost luata din cuptor)
- lasati muschiuletii sa se odihneasca cca 10 min intr-o casoleta cu capac, timp in care pregatiti sosul si salata
- inlaturati bucatile de usturoi, cuisoare si cardamom, turnati marinata intr-o craticioara si puneti-o la la foc mic, amestecand permanent pana incepe sa fiarba, dupa care adaugati 1 sfert de pachet de unt, amestecati pana se dizolva si apoi mai reduceti sosul putin, cat sa se mai ingroase
- taiati muschiuletii in felii de cca 1 cm (usor in diagonala, perpendicular pe directia fibrelor)
- serviti impreuna cu sosul si salata de cruditati

Enjoy!

6 comentarii:

  1. Excelent. Stii, desi nu prea mai mincam carne de porc, uneori ne apuca pofta si mai facem ceva la cuptor sau pe grill, ina in principal la cuptor.
    Intr-adevar, marinarea carnii face minuni iar o marinare de 24 de ore si mai mult.
    Excelenta pezentare finala!

    RăspundețiȘtergere
  2. multumesc pentru aprecieri :)

    dupa cum probabil ca ai observat, cred ca asta e prima reteta de aici care foloseste carnea de porc (daca exceptam supa zurek, unde am folosit carnati, si supa de afumatura cu tarhon, pe care o voi posta in curand, dar sa nu anticipam ;)). nu ca as avea ceva impotriva porcului, dar asa de tare m-am saturat de stereotipul "ceafa la gratar cu cartofi prajiti" incat incerc sa explorez alte optiuni pe cat de mult pot

    RăspundețiȘtergere
  3. Masashiro san nu prea are ce sa fac cu biata carnita frageda. L-ai pus acolo ca sa te faci invidiosi, este?:)

    RăspundețiȘtergere
  4. trust me, dupa ce incerci o data sa tai orice cu un cutit japonez o sa iti dai seama ca sunt din alta lume si ca ceea ce stiai tu despre cutite nu prea se mai aplica. ca sa-ti faci o idee, inainte nu puteam taia un muschiulet decat cu un cutit cu zimti, dar acum oricare dintre cutitele mele Masahiro taie prin carne ca prin unt.

    cat despre invidie, nu e cazul, eu mai degraba as spune ca l-am pus acolo pentru inspiratie :)

    RăspundețiȘtergere
  5. as vrea sa fac si eu reteta maine. Pana atunci, imi spui te rog la ce temperatura sa setez cuptorul?
    Il pun pe pozitia grill?
    lucia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. vezi ca am specificat exact mai sus, cuptorul se preincalzeste la 180C, pe modul normal, nu pe grill

      Ștergere