Recunosc, ma asteptam la ceva taios de Craciun cand The Lovely Wife mi-a zis "Lasa ca nu-ti trebuie tie alte cutite, nu te duce acum la The Kitchen Shop in Feeria", dar atunci cand am gasit sub brad nu mai putin de 4 minunatii de cutite japoneze Masahiro am fost dat usor pe spate, mai ales ca Masahiro este unul dintre cei mai respectati producatori de cutite la nivel mondial.
Dupa cum vedeti in pozele de mai jos, am primit un cutit de paine (cel zimtat), un cutit al bucatarului (cel lung), un cutit Santoku si un cutit utilitar (cel mic). Vreau sa va spun ca aceste cutite redefinesc pur si simplu ideea de taiat, deoarece sunt atat de ascutite incat taie un cartof sau o telina la fel de usor precum ar taia o bucata de unt, fiind in acelasi timp usoare si perfect echilibrate. Singura problema e ca trebuie manevrate cu grija, atat din punct de vedere al intretinerii (trebuie spalate si sterse bine dupa fiecare folosire, trebuie ascutite, etc - daca va intereseaza subiectul, puteti citi aici mai multe) cat si din punct de vedere al utilizarii (ca sa nu risipim niste degete pe jos prin bucatarie :)).
Daca va pasioneaza cat de cat bucataria, sfatul meu calduros este sa va luati si voi macar doua cutite foarte bune, de preferinta japoneze, unul mare (the chef's knife) si unul mic (utility knife). La noi puteti gasi o gama destul de larga atat la The Kitchen Shop cat si la Fusion Technique (de unde s-a aprovizionat Moshu' anul asta inainte sa treaca pe la mine ;)).
PS: deoarece e pacat sa tii prin sertare asemenea cutite, am luat de la The Kitchen Shop si un suport magnetic Vitesse, perfect pentru etalat panoplia :)
Hehe, eu mi-am tras Victorinox de aici de la mama lor si tot asa sunt etalate. Adevarul e ca taie...altfel :)
RăspundețiȘtergeredegeţeleee! :))
RăspundețiȘtergereCutitele nu sunt de inox, de aia zici ca trebuie sterse asa bine dupa fiecare folosire ? Parca atunci ar trebui sa le dai cu putin ulei din cand in cand, nu ?
RăspundețiȘtergereSi Fiskars au ceva cutite care taie bine, mi-e cam frica sa 'lucrez' cu ele. Cele normale sunt cu otel japonez, cele din linia 'profesionala' cu otel german, desi nu am vazut cele profesionale pe la noi prin supermarket-uri.
sigur ca sunt din inox (daca te uiti in poza a doua o sa vezi ca scrie mare si clare chiar pe lama), dar in primul rand ar fi pacad sa lasi asemenea bijuterii nesterse iar in al doilea rand apa noastra de la chiuveta e plina de diverse minerale care pateaza dupa ce se evapora stropii (exact ca la paharele nesterse)
RăspundețiȘtergereMda, nu m-am uitat atent la poze, sorry. Am vazut dupa ce am scris comment-ul si dupa ce am ajuns pe link-urile ce le-ai dat la site-urile cu cutite ca e de fapt inox.
RăspundețiȘtergereSunt curios cum ar fi un cutit de bucatarie din otel carbon.
Am un cutit japonez cu otel carbon, dar nu e de bucatarie, e un fel de briceag. Te poti rade cu el linistit ... problema e la intretinere, cica trebuie sa-l dai din cand in cand cu ulei, sa nu se oxideze.
pai cutitele Masahiro sunt chiar dintr-un aliaj de otel carbon (tot pe lama scrie, daca te uiti :))
RăspundețiȘtergerePoi tot otelul are carbon, nu ? :)
RăspundețiȘtergereVroiam sa zic doar otel carbon, fara crom si nichel (inox).
Cu ce le ascuti fratele meu? De unde iau un whetstone pt ele?
RăspundețiȘtergeregasesti tot la Fusion Techniques :)
RăspundețiȘtergere